null Onderzoekspracticum longitudinaal onderzoek

Onderzoekspracticum longitudinaal onderzoek

  • Psychologie
  • PB1722
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Dit product is tijdelijk niet leverbaar
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

In deze cursus worden drie vormen van psychologische modellen behandeld: moderatiemodellen, mediatiemodellen en multilevelmodellen. Met een moderatiemodel worden de conditionele relaties tussen twee variabelen bestudeerd.
Met mediatiemodellen wordt het causale mechanisme tussen twee variabelen bestudeerd. Oftewel: welke andere variabele medieert de relatie tussen de afhankelijke en de onafhankelijke variabelen?
In tegenstelling tot de vorige twee type modellen, zijn multilevelmodellen niet gemaakt om een speciale relatie tussen begrippen te onderzoeken. Multilevelmodellen zijn ontworpen om met een hiërarchische structuur binnen datasets om te gaan. Een multilevelmodel houdt daarom niet alleen rekening met het algemene verband dat tussen twee variabelen te vinden is, maar ook met de groepen waarbinnen de individuen geclusterd zijn.

De cursus bouwt voort op de kennis uit de voorafgaande practica. Moderatie-, mediatie- en multilevelanalyse zijn onderwerpen die veelvuldig gebruikt worden in de praktijk, zoals bij de bachelortheses en scripties. In de cursus wordt de theorie achter deze technieken behandeld en wordt geleerd de analyses zelfstandig uit te voeren. Nadruk in de cursus ligt op de praktische toepasbaarheid van deze technieken.
Je moet na afloop van de cursus in staat zijn zelfstandig een analyse uit te voeren en de resultaten te kunnen interpreteren. Daarnaast ben je in staat om wetenschappelijke artikelen waarin deze technieken worden gebruikt te begrijpen. De cursus wordt afgesloten met een presentatie voor twee docenten.

Leerdoelen
Na het afronden van deze cursus ben je in staat om
• te beschrijven wat longitudinale data zijn
• criteria te benoemen die gelden bij het toetsen van causale relaties
• een onderzoeksvraagstelling op te stellen voor de modellen die worden behandeld in deze cursus
• een conceptueel model op te stellen voor verschillende complexe typen probleemstellingen waarin drie of meer variabelen zijn betrokken
• een moderatieanalyse uit te voeren en de resultaten daarvan correct te interpreteren
• een mediatieanalyse uit te voeren en de resultaten daarvan correct te interpreteren
• een multilevelanalyse uit te voeren en de resultaten daarvan correct te interpreteren
• door jou gemaakte keuzen bij een analyse van het soort onderzoek zoals in deze cursus wordt behandeld kort en bondig mondeling toe te lichten
• de resultaten van een analyse van het soort onderzoek zoals in deze cursus wordt behandeld kort en bondig mondeling te rapporteren
• een samenvatting te schrijven van je onderzoek volgens de APA-richtlijnen.

Ingangseisen

Je hebt de cursus Onderzoekspracticum cross-sectioneel onderzoek (PB0812) afgerond, of je hebt een lopende inschrijving in een eerder kwartiel.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Aanmelden begeleiding

Aanmelden voor de bijeenkomsten is mogelijk zodra je toegang hebt tot de cursus in de online leeromgeving.

Docenten

dhr. dr. R. van Geel (examinator), dhr. dr. P. Verboon (plv. examinator), mw. dr. J. van Beek , mw. dr. M. Duif, dhr. dr. R. Leontjevas, mw. dr. N. de Hoog, mw. dr. X. Kavelaars, dhr. dr. R. Pat-El, dhr. dr. G.J. Peters, dhr. P. van Tuijl MSc, Mw. dr. C. van Vliet

Tentamenvorm

Tentamenvorm is nog niet bekend.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit teksten en opdrachten met terugkoppelingen in de online leeromgeving. Delen uit het boek van Field, dat bij eerdere onderzoekspractica is gebruikt, dienen als achtergrondmateriaal.

Digitale leeromgeving

Na inschrijven kun je gebruikmaken van de online leeromgeving. Hier kun je met medestudenten en de docent(en) informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.