null Inleiding in de gezondheidspsychologie

Inleiding in de gezondheidspsychologie

  • Psychologie
  • PB0522
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

Gezondheid is een samenspel van een gezond lichaam en mentaal en sociaal lekker in je vel zitten. Maar wanneer beschouwen mensen zich gezond of ziek? Hoe komt het dat mensen wel weten welke gedragingen ongezond zijn maar vertonen mensen ze toch? Hoe kun je het beste omgaan met pijn of beperkingen door een chronische aandoening? Gezondheidspsychologie bestudeert de relatie tussen gedrag, gezondheid en ziekte. Gezondheidspsychologie draagt bij aan het bevorderen van gezondheid door mensen te motiveren en zich bewust laten worden van hun eigen kracht op het gebied van gezondheid en welbevinden. Het gaat hierbij om zowel gezonde mensen als patiënten, maar ook over hun omgeving.
In deze cursus krijg je inzicht in de wetenschappelijke kennis over relaties tussen gedrag, gezondheid en ziekte. Je leert over de betekenis, oorzaken en gevolgen van stress, en over theorieën die gezond en ongezond gedrag kunnen verklaren. Ook wordt besproken hoe leefstijlen samenhangen met gezondheid en ziekte. Daarnaast ga je dieper in op ziekte, acceptatie van ziekte en ziekterollen. Andere thema's zijn het gebruik van medische voorzieningen, de aard, symptomen en functie van pijn, en de rol van sociale steun als het gaat om 'coping' bij chronische ziekten. De cursus is een verplicht onderdeel van de bachelor opleiding psychologie maar is ook als losse cursus interessant.

Leerdoelen
Nadat je de cursus hebt bestudeerd, kun je:
- de doelstellingen en onderwerpen van de discipline gezondheidspsychologie beschrijven, evenals relatie tussen gezondheidspsychologie en andere disciplines
- de fysiologie van het menselijk lichaam beschrijven
- aangeven op welke manier de interventiecyclus toepasbaar is in relevante terreinen voor de gezondheidspsychologie
- de diverse aspecten van de verschijnselen stress en coping beschrijven
- de omvang van en risicofactoren voor de belangrijkste chronische aandoeningen beschrijven
- de diverse aspecten van leefstijl, gezondheidsbelemmerende en gezondheidsbevorderende gedragingen en verslavingen omschrijven
- de psychologische aspecten van (omgaan met) ziekte, het gebruik van medische voorzieningen en de problematiek van patiëntcommunicatie beschrijven
- de diverse aspecten van het fenomeen pijn omschrijven
- de diverse aspecten van chronische en levensbedreigende ziekten omschrijven
- de inhoud van het veld van de gezondheidspsychologie omschrijven.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 1 september 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 11 augustus 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 11 augustus 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 31 augustus 2024.

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.



Voorkennis

Vanwege het Engelstalige tekstboek is passieve kennis van de Engelse taal op een gevorderd niveau gewenst.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus zijn geen begeleidingsbijeenkomsten. De cursus is zodanig opgezet dat de online leeromgeving bij de cursus jouw leeractiviteiten aanstuurt. Vragen kunnen online aan de tutoren worden gesteld binnen de leeromgeving, ook bestaat de mogelijkheid om de tutoren te spreken in een digitaal spreekuur. Als je de online leeromgeving en de reader helemaal hebt doorgenomen, is alle leerstof aan de orde geweest. Vanuit de leeromgeving wordt verwezen naar de hoofdstukken uit de reader. Je wordt aangeraden om je door middel van de opdrachten in leeromgeving door de stof te laten leiden. Als je dit doet conform het aangeleverde rooster, kun je na elf weken, en dus binnen het lopende kwartiel, examen doen.

Docenten

mw. dr. J. Boekhout (examinator), , dhr. dr. T. Gültzow (plv. examinator), en mw. prof. dr. L. Lechner (2e examinator).

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen.

Tentamentoelichting

De online leeromgving is opgebouwd uit vijf thema's. Aan het eind van ieder elk thema is een zelftest met terugkoppeling opgenomen. Deze zelftesten bestaan uit meerkeuzevragen. Wij raden je aan de zelftesten te maken. Daarnaast raden wij je aan om alvorens vóór je tentamen gaat doen één of beide voorbeeldtentamens te maken. De voorbeeldtentamens bevatten tentamenvragen over de gehele cursus en zijn representatief voor het tentamen dat je voor deze cursus kunt afleggen.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

˗ een Engelstalig tekstboek: Serafino, E. P., & Smith, T. W. (2022). Health psychology, biopsychosocial interactions (10th edition). Wiley.
˗ de online leeromgeving (Brightspace).

Mediagebruik

Aan het eind van de cursus (vóór het tentamen) worden vragen van studenten behandeld in een of meerdere vooraf opgenomen digitaal te volgen hoorcollege(s).

Digitale leeromgeving

Als student kun je gebruikmaken van de online leeromgeving. Hier kun je met medestudenten en de docent(en) informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.