null Onderzoekers OU schrijven mee aan omvangrijke SDG-Encyclopedie

NW_Marine_Litter_head_large.jpg
Duurzaamheid
Onderzoekers OU schrijven mee aan omvangrijke SDG-Encyclopedie
Onderzoekers Wim Lambrechts, Frank van Belleghem, Harold Krikke, Ansje Löhr en Judith Sanderse schreven mee aan de Encyclopedia of the UN Sustainable Development Goals (SDG). De omvangrijke bundel, die bestaat uit 17 volumes, 1 deel voor elke SDG, is het grootste redactionele project over kwesties in verband met duurzame ontwikkeling dat ooit is ondernomen. Uitgever Springer Nature presenteerde de encyclopedie in New York tijdens de Global Goals Week, die dit jaar van 18 tot 25 september 2021 plaatsvond.

Grootste redactionele project over duurzaamheid ooit

Wereldwijd werkten 2.500 auteurs mee aan de encyclopedie, die in totaal 1.500 bijdrages bevat. Wim Lambrechts werd door Springer Nature uitgenodigd om als section editor mee te werken aan het project, in het bijzonder aan het volume over de SDG 'waardig werk en economische groei'. De bijdrages van Van Belleghem, Krikke en Löhr kwamen voort uit een call for papers, die werd uitgeschreven voor het project. De encyclopedie is in hardcover en digitaal beschikbaar.

Doel van SDG’s

De 17 SDG’s (of: Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. De doelen kwamen tot stand op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015.

Ethisch en duurzaam sourcen

In zijn bijdrage over ethisch en duurzaam sourcen, vertaalt Lambrechts de recente kritiek op conventionele interpretaties van duurzaamheid naar een holistische interpretatie van duurzaam supply chain management. Daarbij wordt uitgegaan van systeemdenken, waarin de economische dimensie is ingebed in de sociale dimensie, die op haar beurt is ingebed in de ecologische dimensie. Deze benadering heeft tot gevolg dat ook het domein van supply chain management kritisch herdacht moet worden. Lambrechts bijdrage is te vinden in volume 8: 'Waardig werk en economische groei'.

Plastic vervuiling in mariene milieu

Het milieuprogramma van de Verenigde Naties (United Nations Environment Programme - UNEP) ziet plasticvervuiling als een van de grootste bedreigingen voor het mariene milieu. Als het afvalbeheer niet snel verandert, heeft zich in 2050 nog eens 33 miljard ton plastic verzameld op aarde. Deze cijfers benadrukken het belang van het voorkomen van plasticstromen naar het (mariene) milieu, zoals ook beschreven in de bijdrage van Löhr en Van Belleghem. De 17 SDG’s omvatten doelen om de oceanen te beschermen en vervuiling van het mariene milieu te voorkomen en aanzienlijk te verminderen. Deze bijdrage is opgenomen in volume 14: 'Leven in het water'.

Brede speelveld Circulair Economie

Krikke brengt het brede speelveld van Circulaire Economie in kaart aan de hand van een typologie en praktijkvoorbeelden. Verwante maar niet identieke begrippen als product stewardship, productenverantwoordelijkheid, cradle-to-cradle en closed loop supply chains worden uitgelegd en de onderlinge verbanden geanalyseerd. Einddoel is maximale waarde creatie voor leverancier, klanten en milieu. De bijdrage van Krikke is terug te vinden in volume 8: 'Waardig werk en economische groei'.

International Labour Organization

De International Labour Organization (ILO) is de eerste en oudste gespecialiseerde UN agency. De belangrijkste doelstellingen van de ILO zijn het bevorderen van rechten op het werk, het aanmoedigen van waardige kansen op werk, het verbeteren van sociale bescherming en versterking van de dialoog over werkgerelateerde problemen. Daarom kon een bijdrage over deze belangrijke organisatie niet ontbreken in de Encyclopedie van de UN Sustainable Development Goals. Promovenda Judith Sanderse en haar co-auteur schreven een artikel gebaseerd op Sanderse ‘s werkervaring bij ILO en verkregen documenten. Ze geven een duidelijke beschrijving van de organisatie en haar geschiedenis. Sanderse ‘s bijdrage is te lezen in volume 8: 'Waardig werk en economische groei'.

Krikke, H. (2021) Value Creation in a Circular Economy: An Interdisciplinary Approach. In: W. L. Filho, A. M. Azul, L. Brandli, A. L. Salvia, & T. Wall (Eds.), Encyclopedia of the UN Sustainable Development Goals. Decent Work and Economic Growth (pp. 1-15). Springer Nature Switzerland AG http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-71058-7_5-1

Lambrechts, W. (2021). Ethical and Sustainable Sourcing: Toward Strategic and Holistic Sustainable Supply Chain Management. In W. L. Filho, A. M. Azul, L. Brandli, A. L. Salvia, & T. Wall (Eds.), Encyclopedia of the UN Sustainable Development Goals. Decent Work and Economic Growth (pp. 402-414). Springer Nature Switzerland AG. https://doi.org/10.1007/978-3-319-71058-7_11-1

Löhr A.J., Van Belleghem F. (2021) Sustainable Development Goals to Reduce and Prevent Marine Litter. In: Leal Filho W., Azul A.M., Brandli L., Lange Salvia A., Wall T. (eds) Encyclopedia of the UN Sustainable Development Goals. Life Below Water (pp. 1-12). Springer Nature Switzerland AG. https://doi.org/10.1007/978-3-319-71064-8_105-1

Rana, D. & Sanderse, J. (2020). International Labour Organization, a Short History. In: Filho, W. L., Azul, A. M., Brandli, L., Lange Salvia, A. & Wall, T. (eds.). Encyclopedia of the UN Sustainable Development Goals: Decent Work and Economic Growth (pp. 1-10). Springer Nature Switzerland AG.