null Scriptieplan

Scriptieplan

  • Onderwijswetenschappen
  • OM9903
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 528
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten, maar omdat er gewerkt wordt met vier kick-off momenten geven we vier advies startmomenten op. Kijk voor meer informatie op het tabblad 'Aanmelden'.

Inhoud

Deze cursus is een voorbereiding op het uitvoeren van een eigen scriptieonderzoek in de cursus Masterscriptie en samen met deze vervolgcursus omvat het afstudeeronderzoek in totaal 22,5 EC. In de cursus Scriptieplan ga je je verdiepen in het onderwerp waarover je je scriptie zult schrijven. Op basis van een verkenning van relevante literatuur formuleer je onderzoeksvragen. Daarop aansluitend maak je een scala aan methodologische keuzes die je in staat moeten stellen de onderzoeksvragen te beantwoorden. Anders dan deze beschrijving van opeenvolgende stappen mogelijk doet vermoeden, is hier allerminst sprake van een eenvoudig lineair proces en dit maakt het afstudeertraject dan ook complexer dan eerdere cursussen. Het overdenken van methodologische keuzes vormt vaak aanleiding tot verdere aanscherping van de probleemstelling en/of onderzoeksvragen. Uiteindelijk resultaat van dit cyclisch proces is een concreet plan voor jouw onderzoek op basis waarvan je in de cursus Masterscriptie kunt starten met de uitvoering. Een ervaren onderzoeker begeleid je door het hele proces en de keuzes die je daarin maakt: van probleemstelling tot de onderzoeksmethode. Ook is de begeleider een kritische meelezer van je stukken.

Leerdoelen
Voor het maken van een scriptie doe je ervaring op met het zelfstandig opzetten en uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek en met het schriftelijk presenteren daarvan.
Meer specifiek leer je:
- langere tijd aan een onderzoekstaak te werken;
- een scriptieonderwerp te kiezen en dat op creatieve wijze om te zetten in een hanteerbare doel- en vraagstelling;
- uit diverse bronnen relevante informatie voor de vraagstelling te putten;
- deze informatie te selecteren en te ordenen;
- eerder verworven kennis en vaardigheden te gebruiken voor het uitwerken van een vraagstelling in deelvragen of hypothesen;
- geschikte meetinstrumenten te kiezen of te ontwerpen;
- een passend onderzoeksdesign te kiezen;
- de theoretisch onderbouwde vraagstellingen en het technisch ontwerp van het onderzoek te beschrijven in een onderzoeksplan;
- in een onderzoeksveld systematisch gegevens te verzamelen;
- geschikte technieken te kiezen om de gegevens te analyseren;
- de resultaten van de gegevensanalyse te bediscussiëren en in een breder kader te plaatsen;
- eigen conclusies en meningen te formuleren; eventuele aanbevelingen te verbinden aan onderzoeksresultaten;
- een complex geheel van gegevens onder te brengen in een helder en systematisch betoog;
- het onderzoek schriftelijk te presenteren.

Ingangseisen

De cursussen Onderwijswetenschappen: theorie en onderzoek in de praktijk, Methoden voor onderwijsonderzoek, Ontwerpen van onderwijs of Onderwijs ontwerpen en innoveren met ICT en Atelier dienen afgerond te zijn.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Per collegejaar zijn er vier startmomenten. Elk startmoment bestaat uit een kick-off en een selectiedag. De kick-off bestaat uit een virtuele klas waarbij de coördinatoren uitleg geven over het scriptietraject bij Onderwijswetenschappen. De selectiedag bestaat uit het invullen van een online formulier op een door de student gekozen moment tussen 9:00 en 21:00 en is alleen beschikbaar voor studenten die ingeschreven staan in scriptieplan. We raden je aan je in te schrijven voor deze cursus op de aangegeven adviesdatum.
Mocht jij je namelijk al eerder aanmelden dan gaat je inschrijftijd van 12 maanden al van start terwijl je wacht op de selectiedag waarna je wordt toegewezen aan een scriptiebegeleider en positie. Dat is dan verloren tijd. Er zijn variabele startmomenten mogelijk in geval van uitzondering (zoals bij een externe scriptiepositie); dit kan alleen in overleg met het scriptieteam.

De adviesdatum aanmelden voor de kick-off van 2 september 2024 en de selectiedag van 16 september 2024 is 23 augustus 2024.
De adviesdatum aanmelden voor de kick-off van 13 januari 2025 en de selectiedag van 27 januari 2025 is 2 januari 2025.
De adviesdatum aanmelden voor de kick-off van 31 maart 2025 en de selectiedag van 14 april 2025 is 21 maart 2025.
De adviesdatum aanmelden voor de kick-off van 16 juni 2025 en de selectiedag van 30 juni 2025 is 10 juni 2025.
De adviesdatum aanmelden voor de kick-off van 1 september 2025 en de selectiedag van 15 september 2025 is 22 augustus 2025.

Informatie rondom de oriëntatie en het kiezen van een scriptieonderwerp, de eerste stap in jouw afstudeeronderzoek tref je aan op het Opleidingsportaal Onderwijswetenschappen op de pagina afstuderen (onder studeren) binnen de digitale leeromgeving.

Voorkennis

Van studenten in deze cursus wordt verwacht dat ze kennis hebben van onderwijswetenschappelijke methoden en technieken en die op gepaste wijze kunnen toepassen. Daarnaast dienen studenten een basis te hebben in de volgende academische vaardigheden: literatuuronderzoek, dataverzameling, dataverwerking, data-analyse, data-interpretatie en academisch schrijven (waaronder correct toepassen van de geldende APA-richtlijnen op het gebied van refereren, schrijven en opmaak).

Begeleidingsvorm

Deze cursus is variabel, maar omdat we werken met vier kick-off momenten geven we vier adviesstartmomenten op. Kijk voor meer informatie op het tabblad 'Aanmelden'.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.