null Nieuw onderzoek focust op mediatieve therapie in verpleeghuizen

PSY_MediatieveTherapie_Verpleeghuizen_11101_head_large.jpg

Nieuw onderzoek focust op mediatieve therapie in verpleeghuizen

Het komt helaas veel voor dat verpleeghuisbewoners met dementie gedragsproblemen vertonen. Ze zijn bijvoorbeeld geagiteerd, gaan dwalen, of worden apathisch. In de praktijk wordt dan vaak gekozen voor mediatieve therapie. Dat houdt in dat de staf en naasten hun gedrag gaan aanpassen, zodat het beter gaat met de verpleeghuisbewoner. Toch is er maar weinig onderzoek gedaan naar deze therapievorm. Een onderzoeksteam onder leiding van Roeslan Leontjevas (Open Universiteit) en Christian Bakker (Radboudumc) gaat daar verandering in brengen.

Praktijk onderbouwen en ondersteunen

Dementie behoort tot de meest complexe gezondheidsproblemen van onze tijd. Gedragsproblemen zoals agitatie, apathie en agressie hebben niet alleen een grote impact op de verpleeghuisbewoners, maar belasten ook hun naasten en zorgprofessionals. Dr. Roeslan Leontjevas (projectleider MediaThera): 'De praktijk leert dat mediatieve therapie effectief is in het verminderen van probleemgedrag. Dankzij een subsidie van ZonMW hebben we de kans om wetenschappelijk te onderbouwen wat in de praktijk al veelbelovend blijkt te zijn. We hopen dat zowel de praktijk als het onderwijs kunnen profiteren van een uniforme terminologie, duidelijke definities en wetenschappelijke evidentie'.

Toolkit en onderwijsmateriaal

Het project MediaThera gaat onderzoek doen naar de doorontwikkeling en standaardisering van mediatieve therapie. Einddoel is gestandaardiseerde, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde (evidence-based) tools en lesmateriaal. Tools zijn bijvoorbeeld handleidingen en implementatiewijzers voor het in de praktijk brengen van mediatieve therapie. Het lesmateriaal maakt het mogelijk de mediatieve therapie op te nemen in de opleiding van zorgprofessionals. Bij de ontwikkeling van de toolkit en lesmaterialen worden zowel ervaringsdeskundigen als experts in het veld als verpleeghuisbewoners betrokken. Met de ontwikkeling van de materialen wil het project positieve impact realiseren op de zorgpraktijk in verpleeghuizen door heel Nederland.

Samenwerking en downloaden materialen

Het MediaThera-project is een samenwerking van UKON (Radboudumc), Open Universiteit, Gerion (Amsterdam UMC), Avans Hogeschool, PgD expertise, en zorgorganisaties Surplus, SVRZ en ZZG Zorggroep. ZonMw financiert het project. De resultaten en tools worden breed verspreid en voor iedereen openbaar beschikbaar gemaakt via de website van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON). Dat gebeurde eerder al met de resultaten van eerdere samenwerkingen tussen de Open Universiteit en Radboudumc, zoals het SABA-project en het Pet@Home project.