null Model brengt mogelijke oorzaken slechte afvalinzameling in ontwikkelingslanden in kaart

MW_Model_Slechte_Afvalinzameling_23397_head_large.jpg

Model brengt mogelijke oorzaken slechte afvalinzameling in ontwikkelingslanden in kaart

De meeste ontwikkelingslanden slagen er niet in om aan al hun burgers afvalinzamelingsdiensten aan te bieden, wat tot veel nadelige gevolgen leidt. Toch is onderzoek er nog niet in geslaagd om de onderliggende oorzaken te achterhalen. Onderzoekers van de Open Universiteit stelden een kwantitatief systeemdynamisch model op dat gebruikt kan worden om te bepalen welke complexe maatschappelijke processen kunnen leiden tot slechte afvalinzameling.

De publicatie 'Diagnosing the Causes of Failing Waste Collection in Belize, Bolivia, the Dominican Republic, Ecuador, Panama, and Paraguay Using Dynamic Modeling', werd geschreven door managementwetenschappers Hans Breukelman en Harold Krikke en milieuwetenschapper Ansje Löhr en verscheen op 8 april 2024 in het open access journal Systems.

Zes Latijns-Amerikaanse landen

Het model dat de onderzoekers ontwikkelden, beschrijft demografische, sociale, economische, financiële en bestuurlijke processen die mogelijk een rol spelen. Het is gekalibreerd aan de hand van real-life datasets voor zes Latijns-Amerikaanse landen: Belize, Bolivia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Panama en Paraguay . Uit de kalibratie blijkt dat het model de processen goed nabootst. De onderzoekers kunnen een aantal conclusies trekken. Zo blijkt een sterke bevolkingsgroei bijvoorbeeld een tweeledig effect te hebben. Het leidt tot een toename van de beschikbare budgetten voor afvalinzameling, maar heeft ook de neiging om het beschikbare budget per inwoner te verdunnen.

Verschillen per land

Processen rond de groei van de economie, de overheidsinkomsten en de kwaliteit van het bestuur beïnvloeden de toegang van burgers tot afvalinzameling sterk. Dat doen ze afzonderlijk, maar ook omdat ze elkaar versterken. Toch zijn er verschillen per land. De vooruitgang in Belize lijkt vooral te worden belemmerd door de lage kwaliteit van het bestuur. Voor Bolivia lijkt de hindernis te bestaan uit een onvermogen om de overheidsinkomsten te verhogen en om de sterke urbanisatie op te vangen.

Nuttig voor beleidsmakers wereldwijd

Ecuador en Paraguay zouden ook baat hebben bij hogere inkomsten en door de mogelijkheid om de burgerparticipatie te vergroten. De Dominicaanse Republiek en Panama laten een algemene passiviteit zien om hun diensten te verbeteren. Dit model kan nuttig zijn voor beleidsmakers wereldwijd om effectieve interventies te ontwikkelen.

'Diagnosing the Causes of Failing Waste Collection in Belize, Bolivia, the Dominican Republic, Ecuador, Panama and Paraguay, Using Dynamic Modeling' (2024): https://doi.org/10.3390/systems12040129. Hans Breukelman, Harold Krikke, Ansje Löhr.