MW_Organisatie1_head_large.jpg
Impact
 

Impact op de beroepspraktijk

Kennis uit het vakgebied wordt gevaloriseerd door bijdragen aan:

  • praktijkgericht onderzoek voor organisaties en/of verenigingen
  • overleg en samenwerking met werkgeversverenigingen, A&O fondsen, en andere belanghebbenden
  • veldaccreditaties van onderwijs (NIP) en coproducties met beroepsorganisaties zoals de Orde van Organisatie-adviseurs (OOA), NOLOC (Beroepsvereniging van Loopbaanprofessionals en Jobcoaches) en met kenniscentrum NEIMED (Sociaal-Economisch Kenniscentrum).

Valorisatie activiteiten variëren hiermee van grootschalige veldstudies tot het verzorgen van specifieke opleidingstrajecten, thema-avonden en workshops. Ook zitten verschillende vakgroepleden in adviesorganen en andere gremia die bijdragen aan het benutten van hun expertise.

Natuurlijk maken we ook impact via onze studenten: zij werken immers al in het vakgebied en kunnen enerzijds de vragen uit hun vakgebied inbrengen in de keuze van studieopdrachten, anderzijds kunnen zij de kennis die ze opdoen direct toepassen in hun werk.

Maatschappelijke impact

De vakgroep richt zich ook tot het grotere publiek met populariserende activiteiten. Bijvoorbeeld via podcasts en videocolleges.

Mini-college: Waar wonen de gelukkigste Nederlanders?

Is ruimte, rust en regelmaat nou goed voor een mens of wordt de gemiddelde Nederlander toch blijer van veel prikkels en terrasjes om de hoek? Geluksprofessor Martijn Burger neemt ons mee op gelukssafari door Nederland. Op jacht naar de plek waar de Nederlander het gelukkigst is.

Podcast Troonopvolgers: De familiale ondernemer is uniek

Standvastigheid en een sterk karakter typeren veel familiale ondernemers. Daarmee onderscheiden ze zich van niet-familiale CEO's op vlak van zaakvoering. Ook in de overdracht speelt hun persoonlijkheid een rol. In aflevering 1 van 'Troonopvolgers' verkent Liesbeth Vandenrijt samen met dr. Ruveyda Kelleci (Open Universiteit) wat familiale ondernemers zo uniek maakt, en welk effect dat heeft op hun exitstijl en het proces van de opvolging.

Podcast: Hoe kom ik *#d&^ in de flow?

Hoe breng je je lichaam en brein in de flow - die optimale staat van paraatheid, waardoor je niet raakt afgeleid door appjes, schoonmaakklussen of gezelligheid in de kantoortuin? Zodat je eindelijk eens helemaal op kunt gaan in die ene taak. Lise van Oortmerssen legt het uit.

Video-college: De stad slibt dicht. Wat nu?!

De stad slibt dicht. We wonen, werken en ontspannen in de stad. En de bewoners willen alles binnen handbereik hebben, het liefst zo snel mogelijk. Is dat wel vol te houden? Wat zijn de oplossingen voor de problemen die ontstaan door alle busjes, flitsbezorgers en snelle ebikes? In deze aflevering van Voorkennis: drie wetenschappers over De Flitsstad. Een van hen is Karima Kourtit, stadseconoom, bij de Open Universiteit.

Video-college: Wat te doen aan het personeelstekort?

Overal is een schreeuwend tekort aan personeel. In de zomer van 2022 stonden er tegenover elke honderd werkzoekenden maar liefst 143 vacatures. Hoe gaan we dat personeelstekort oplossen? Jol Stoffers weet als hoogleraar Employability bij de Open Universiteit dat we het antwoord níet moeten zoeken in robots. Of in het halen van nieuwe arbeidsmigranten of het begeleiden van langdurig werklozen terug de arbeidsmarkt op. Waarom dat niet het ei van Columbus is, en wat er dan wél moet gebeuren legt hij uit in deze aflevering van de Werkplaats.

Video-college: Heeft jouw stad de X-factor?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt zeker voor steden die alsmaar groter en populairder worden. Hoe kun je alle inwoners tevreden houden? In dit college vertelt Karima Kourtit (Open Universiteit) over 'slimme steden'.

Podcast: Meer veerkracht? Follow de manager!

In zijn evolutietheorie hamerde Charles Darwin al op het belang van veerkracht. Survival of the fittest, weet je wel: wie zich soepel aanpast aan plotse verandering en tegenslag overleeft. Maar waarom buigt de een tegenslag gemakkelijker om naar iets positiefs dan een ander? En hoe zit dat op de werkvloer? Marjolein Caniëls, hoogleraar Organizational Learning, onderzoekt wat werknemers weerbaar en optimistisch maakt en gaat erover in gesprek met Nynke de Jong.