null Klimaatadaptatie: van lock-ins naar transformatie

NW_gebruik_AI_klimaatadaptie_head_large.jpg
Klimaatadaptatie: van lock-ins naar transformatie
Welke lock-ins staan klimaatadaptatiebeleid in de weg en hoe kunnen ze worden doorbroken? Op 24 en 25 maart 2022 organiseert Adapt Lock-in een online conferentie ter afsluiting van het driejarig onderzoeksproject. Onderzoekers van de Open Universiteit presenteren samen met teamleden uit Duitsland en Engeland de resultaten van 18 casussen over mogelijke lock-ins in het Nederlandse, Duitse en Engelse klimaatadaptatiebeleid. De conferentie is online te volgen en voor iedereen toegankelijk.

Lock-in

Het onderzoek van het Adapt Lock-in projectteam richt zich op lock-ins die ambitieus klimaatadaptatiebeleid in de weg staan. Die lock-ins vind je onder andere op het gebied van gedrag, instituties (regels en organisaties), technologie en infrastructuur. Het betekent dat er vastgehouden wordt aan de status quo en alternatieve aanpakken niet de ruimte krijgen om zich voldoende te ontwikkelen.

Zes casussen

Onderzoekers van de Open Universiteit bekeken zes casussen in Nederland op het gebied van kustverdediging, droogte, biodiversiteit, bosbeleid, hittestress, en de mentale gevolgen van extreme weersomstandigheden. Ze onderzochten in hoeverre lock-ins ontstaan binnen de casussen en hoe ze doorbroken kunnen worden. Collega’s aan universiteiten in Duitsland en Engeland deden hetzelfde voor die twee landen, zodat de casussen onderling met elkaar vergeleken kunnen worden.

Het onderzoeksteam

Het onderzoeksteam van de Open Universiteit bestaat uit prof. dr. Dave Huitema, hoogleraar milieubeleid, mede-initiator van het onderzoeksproject en coördinator van het Adapt Lock-in project namens de Open Universiteit, dr.ir. Jean Hugé en dr. Lisanne Groen. Zij zijn allemaal verbonden aan de vakgroep Milieuwetenschappen van de faculteit Bètawetenschappen.

Adapt Lock-in

Binnen Adapt Lock-in werkt de Open Universiteit samen met de Carl von Ossietzky University of Oldenburg in Oldenburg, Duitsland, en de University of East Anglia in Norwich, Engeland. Het project ontvangt subsidie van NWO, uit het Open Research Area subsidieprogramma.

Deelname conferentie

Deelname aan de conferentie op 24 en 25 maart is gratis. Men dient zich wel vooraf online te registreren.* Er kan ook worden deelgenomen aan losse sessies. Het volledige programma van het tweedaagse event is te vinden op de website* van Adapt Lock-in.

* Deze link is niet meer beschikbaar.