null Kabinet staat achter Einstein Telescope

BW_Einstein_Telescope_head_large.jpg
Kabinet staat achter Einstein Telescope
Uit het Nationaal Groeifonds wordt 42 miljoen euro voorwaardelijk toegekend aan de Einstein Telescope. Nog eens 870 miljoen euro wordt gereserveerd voor een toekomstige Nederlandse inbreng aan de bouw. Dat heeft de ministerraad besloten op basis van het advies van de Adviescommissie van het Nationaal Groeifonds. De toekenning betekent een enorme impuls voor de Nederlandse wetenschap en de brede ontwikkeling van de Zuid-Limburgse grensregio. De Open Universiteit is een van de partners binnen het Einstein Telescope project.

Einstein Telescope in grensregio Zuid-Limburg

De voorgenomen investering van 42 miljoen euro zal gaan naar voorbereidende werkzaamheden zoals innovatie van de benodigde technologie, locatie-onderzoek, opbouw van een high-tech ecosysteem en organisatie. Met de reservering van de 870 miljoen heeft Nederland een goede basis om zich in de toekomst, samen met België en Duitsland, kandidaat te stellen om de Einstein Telescope in de grensregio van Zuid-Limburg te realiseren.

Nationaal Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet tussen 2021 en 2025 in totaal 20 miljard euro uit voor projecten. Het gaat om gerichte investeringen op twee terreinen waar de meeste kansen aanwezig zijn voor structurele en duurzame economische groei. Deze twee terreinen zijn:

  • kennisontwikkeling
  • onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Het Nationaal Groeifonds is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Zij beheren gezamenlijk het fonds namens het kabinet. Er is een onafhankelijke commissie ingesteld die de projecten beoordeelt en adviezen geeft. Het kabinet besluit of aan projecten geld wordt toegekend.

Over de Einstein Telescope

De Einstein Telescope is een toekomstig ondergronds observatorium voor het meten van zwaartekrachtgolven. Krachtige laserstralen kaatsen daar straks tussen diepgekoelde, trillingsvrije spiegels aan uiteinden van kilometerslange vacuümtunnels. Het instrument wordt veel gevoeliger dan de bestaande detectoren. Daardoor kan het instrument veel meer bronnen opsporen en een duizendmaal groter volume van het heelal aftasten.

Onderzoek Open Universiteit

Namens de Open Universiteit dragen onderzoekers Lyana Curier, Stefano Bromuri en PhD-onderzoeker Tom Dooney bij aan het project. Curier, Bromuri en Dooney houden zich voornamelijk bezig met ontwikkelen van nieuwe zoektechnieken voor zwaartekrachtgolven. Deze zoektocht bevindt zich op het snijvlak tussen Artificial Intelligence (machine learning, deep learning) en natuurkunde. Ze proberen onbekende signalen uit zwaartekrachtgolven te identificeren, om zo nieuwe bronnen van zwaartekrachtgolven en hopelijk ook nieuwe fysica te ontdekken. Ze werken binnen het project nauw samen met Universiteit Utrecht en Boosting Alpha uit Venlo.