null Internationale samenwerking tussen Open Universiteit, UNPAR University Indonesia en NEIMED Sociaal-Economisch kenniscentrum

MW_Samenwerking_Effect_DigitaleTransitie_Indonesie_11478_head_large.jpg

Internationale samenwerking tussen Open Universiteit, UNPAR University Indonesia en NEIMED Sociaal-Economisch kenniscentrum

De Open Universiteit, UNPAR University Indonesia en NEIMED Sociaal-Economisch kenniscentrum gaan samen onderzoek doen naar het effect van de digitale transitie in Indonesië en de mogelijkheden van een Economie 4.0. UNPAR stelt twee PhD-beurzen beschikbaar voor talentvolle jonge docenten. Deze promovendi gaan 4 jaar lang fulltime samen met onderzoekers van de Open Universiteit en NEIMED onderzoek doen.

Economie 4.0 en digitale transitie

Economie 4.0 houdt in dat bedrijven en industrieën technologie en digitalisering integreren om efficiënter en effectiever te werken. Dit omvat onder meer geautomatiseerde productieprocessen, gebruik van kunstmatige intelligentie en internet of things (IoT) technologieën. De digitale transitie zorgt voor meer productiviteit en efficiency in de industrie, wat de economische groei bevordert. Bovendien biedt het nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en start-ups, waardoor er meer werkgelegenheid wordt gecreëerd en de economie verder groeit.

Krachtige economie

De digitale transitie in Indonesië is één van de belangrijkste ontwikkelingen die het land doorloopt in zijn opmars naar economische grootmacht. Met ca. 275 miljoen inwoners is Indonesië de vierde grootste bevolkte natie ter wereld, wat betekent dat het een enorm potentieel heeft om een krachtige economie te ontwikkelen. Indonesië hoort stevig bij de G20, het is de zeventiende economie ter wereld; de zevende als je rekening houdt met koopkracht. Volgens PWC (2017) zou Indonesië door kunnen groeien tot de vierde economie ter wereld in 2050, na China, India en de VS. Indonesië speelt een belangrijke rol in de Aziatische regio, wat betekent dat het een kritische partner is voor andere landen in de regio in termen van handel en economische samenwerking.

Onderzoeksteam

De promovendi zijn al bekend: Angela Caroline en Yoke Pribadi Kornarius. Zij starten binnenkort met het onderzoek. Angela en Yoke Pribadi worden begeleid door prof. dr. Jol Stoffers, dr. Martine Coun en dr. Arne Vanderstukken. Prof dr. Jol Stoffers is bijzonder hoogleraar Employability aan de Open Universiteit, lector aan de Zuyd Hogeschool en wetenschappelijk directeur van NEIMED. Dr. Martine Coun en dr. Arne Vanderstukken zijn als universitair docent Organisatiekunde en Verandermanagement verbonden aan de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit.

Innovatievermogen van werknemers

Martine Coun: 'Een van de zaken waar we nader op in gaan in het PhD-traject van Angela Caroline is wat deze digitale transformatie betekent voor het innovatievermogen van werknemers en welke uitdagingen dit met zich meebrengt op het vlak van digitale competenties en -geletterdheid maar ook techno-stress. Daarnaast kijken we naar wat de gevolgen zijn voor de employability van werknemers en de inzetbaarheid op lange termijn'.

Reacties werknemers op Economie 4.0

Arne Vanderstukken: 'In de samenwerking met Yoke Pribadi Kornarius is aandacht voor de reacties van werknemers op de introductie van Economie 4.0, wat de komende jaren in Indonesië volgens voorspellingen alomtegenwoordig wordt. Hij zal onder andere focussen op werkvervreemding en innovatief werkgedrag van werknemers'.

Op de foto van link naar rechts:
Dr. Agus Gunawan (copromotor), Angela Caroline (promovenda), Yoke Pribadi Kornarius (promovendus), Dr. Arne Vanderstukken (copromotor), dr. Martine Coun (copromotor), prof. dr. Jol Stoffers (promotor).