null Sourcing Governance

Sourcing Governance

  • Informatiekunde
  • IM1703
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

De maatschappij verandert in toenemende mate in een zogenaamde netwerkmaatschappij. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om te focussen op de kerntaken en om niet-kerntaken uit te besteden met de verwachting hier efficiëntie-voordelen te behalen. Daarnaast kan samenwerken ook voordelen geven om nieuwe producten of diensten gezamenlijk te ontwikkelen en om innovatie te stimuleren. Vooral in die situaties kan een strategische samenwerking of partnership renderen als de partijen elkaar aanvullen en bereid zijn om voor een langere tijd een verbintenis aan te gaan.
Het grote belang van IT in de bedrijfsvoering en het hoge tempo waarin IT en IT-toepassingen zich ontwikkelen maken IT tot een belangrijk strategisch onderwerp bij menige organisatie. De strategische aard van IT sourcing maakt het interessant voor informatiekundigen, omdat er vele inhoudelijke langetermijnaspecten spelen die de scope van inkoop- en verkoopmanagement overstijgen.
Naast de motieven voor IT sourcing wordt in deze cursus ingegaan op de samenwerkingsstrategie bij het aangaan en besturen van een IT sourcing-relatie. Ook komen de verschillende levenscycli van een strategische samenwerking, of partnership, ter sprake, zoals partnerselectie, het routinematig bijsturen van sourcing-relaties en ook het beëindigen ervan. Als de activerende component in de cursus wordt een actueel sourcing governance besluitvormingsproces genomen, dat systematisch uitgewerkt, (gesimuleerd) genomen en geëvalueerd wordt.
De cursus gebruikt hiervoor naast een werkboek en wetenschappelijke artikelen ook deelopdrachten die individueel, en een enkele ook als groep, doorlopen worden.

Leerdoelen
Na afronding van deze cursus kun je:
- een strategisch samenwerkingsverband zoals een partnership karakteriseren en relevante besluitvormingstrajecten daarbinnen benoemen,
- een expliciet en onderbouwd besluitvormingsproces ontwikkelen,
- de werking van een zelf ontwikkeld besluitvormingsproces demonstreren,
- de kwaliteit van een besluitvormingsproces (en zijn uitkomst) inschatten.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Computer Science of de masteropleiding Business Process Management and IT.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Bij deze cursus hoort online activerende begeleiding. Deze cursus start op vastgestelde momenten en ook tijdens de bestudering van de cursus zijn er vaste inlevermomenten van opdrachten en feedback. Je studeert online samen met een groep medestudenten. Deze begeleiding is erop gericht je sneller, effectiever en met een beter begrip van de stof door de cursus te helpen. Je kunt vooraf aan de begeleidingsperiode in je eigen tempo de stof alvast doornemen; het materiaal wordt één kwartiel tevoren uitgeleverd. Aansluitend aan de begeleidingsperiode is je eerste tentamenkans. Na de begeleidingsperiode heb je nog twee ingeroosterde tentamenkansen. Informatie over begeleiding en tentamens vind je op de respectievelijke tabbladen.

Voorkennis

De leerstof is Engelstalig. Passieve beheersing van de Engelse taal is daarom nodig. Werkstukken mag je naar keuze in het Engels of in het Nederlands schrijven.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Begeleidingsbijeenkomsten


Oline-bijeenkomsten
Kwartiel 3 - begeleider: dhr.dr.ir. H. Martin, tijden onder voorbehoud
1. di 25-02-2025 / 20.00-21.00 uur
2. wo 26-03-2025 / 20.00-21.00 uur
3. di 13-05-2025 / 20.00-21.00 uur
4. di 24-06-2025 / 20.00-21.00 uur

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Groepsopdracht(en) die bij een groepsvoldoende recht geven op toelating voor de beoordeling van individuele eindopdrachten die tezamen het eindcijfer vormen.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een werkboek en een reader. Het werkboek bevat de leidraad voor de gehele cursus, de opdrachten en inhoudelijke en procedurele ondersteuning. De reader is een bundel van artikelen, die als verplichte literatuur in de cursus gebruikt worden. Het materiaal wordt in digitale vorm aangeboden, naast eventueel ander materiaal (zoals een tool ter ondersteuning van besluitvorming) via een download in de online leeromgeving. Daarnaast zullen er ook virtuele bijeenkomsten aangeboden worden.

Mediagebruik

Als student heb je toegang tot een groot aantal onlinediensten die je nodig hebt tijdens je studie. Deze zijn bereikbaar via MijnOU, je persoonlijke online werkplek bij de Open Universiteit. Hier heb je onder andere toegang tot onze online leeromgeving, tentamenroosters, en onze uitgebreide digitale bibliotheek. Om de virtuele klas bij te wonen, heb je een goede internetverbinding nodig en een headset.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en je begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.