null Model-Based Artificial Intelligence

Model-Based Artificial Intelligence

  • Informatica
  • IM1202
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

Model-gebaseerde technieken in de AI gebruiken logica, regels, dynamische modellen, architecturen en nog meer, om op kennis gebaseerde oplossingen te berekenen. In tegenstelling tot puur data-gedreven AI gaan model-gebaseerde oplossingen uit van geformaliseerde kennis die gebruikt kan worden om oplossingen te vinden, om de zoektocht naar oplossingen te versnellen, en achteraf met behulp van kennis te redeneren over de gevonden oplossingen (zoals bij diagnoses en uitleg van voorspellingen door machine algoritmen). De cursus combineert de theoretische studie van logisch programmeren met aandacht voor het modelleren van kennis met behulp van logische programma's en het praktisch gebruik van deze modellen voor het redeneren over dynamische domeinen, plannen en meer. Diverse (programmeer)­opdrachten in de cursus dragen bij aan het kunnen toepassen van de aangeleerde concepten en theorieën op concrete problemen.

Leerdoelen
Na het bestuderen van deze cursus kun je:
- De rol van modelgebaseerde technieken in de AI herkennen en karakteriseren, en kun je deze technieken contrasteren met data-georiënteerde aanpakken op basis van machine learning in termen van kennisrepresentatie, transparantie, en toepasbaarheid.
- Redeneren over de theoretische concepten achter ASP, en heb je vaardigheden om wiskundige eigenschappen van answer sets te bewijzen.
- Elementen van efficiënte algoritmen voor ASP benoemen en analyseren vanuit een theoretisch perspectief.
- Heb je praktische vaardigheden opgedaan om computationele problemen, zoals combinatorische problemen, te modelleren als een answer set programma.
- De geschiktheid van ASP om tot een AI-oplossing te komen bepalen op basis van de eigenschappen van een realistisch probleem.
- In technisch detail uitleggen hoe ASP solvers worden gebruikt om problemen uit andere AI-gebieden op te lossen.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Artificial Intelligence of de masteropleiding Computer Science.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 1 september 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 11 augustus 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 11 augustus 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 31 augustus 2024.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De cursus kent een startbijeenkomst en drie bijeenkomsten gedurende het kwartiel.

Begeleidingsbijeenkomsten


Studiedag Informatica en Informatiekunde, Utrecht
Kwartiel 1 - begeleider: dhr.dr. J. Heyninck
1. za 07-09-2024 / 16.45-17.45 uur / tijdig aanmelden via ou.nl/inf-studiedag


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 1 - begeleider: dhr.dr. J. Heyninck
1. wo 04-09-2024 / 19.00-20.30 uur
2. wo 11-09-2024 / 19.00-20.30 uur
3. wo 25-09-2024 / 19.00-20.30 uur
4. wo 09-10-2024 / 19.00-20.30 uur
5. wo 23-10-2024 / 19.00-20.30 uur
6. wo 06-11-2024 / 19.00-20.30 uur

Aanmelden begeleiding

Deelname aan de begeleidingsbijeenkomst op de Informatica en Informatiekunde studiedagen is gratis, maar in verband met groepsindelingen en de broodmaaltijd is tijdig aanmelden verplicht. Je kunt aanmelden voor de Informatica en Informatiekunde studiedag door het aanmeldformulier in te vullen op de website.
Indien je je hebt aangemeld voor de Informatica en Informatiekunde Studiedag, maar onverhoopt toch niet kunt deelnemen, verzoeken we jou om af te melden via de link in de aanmeldbevestigingse-mail zodat studenten die op de reservelijst staan kunnen deelnemen.

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 14-11-2024 14:00, 06-02-2025 19:00, 10-07-2025 14:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Tekstboek Lifschitz: 'Answer Set Programming' ('schoon')
Tekstboek Gelfond/Kahl: 'Knowledge Representation' ('schoon')
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Deze cursus gebruikt de tekstboeken van Vladimir Lifschitz, Answer Set Programming, Springer, 2019, en van Michael Gelfond en Ylia Kahl, Knowledge representation, reasoning, and the design of intelligent agents, Cambrid University Press, 2014een werkboek en een studeerwijzer. Tevens wordt er gebruik gemaakt van digitaal studiemateriaal.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.