null Deep Neural Engineering

Deep Neural Engineering

  • Informatica
  • IM1102
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

De cursus richt zich op neurale-netwerk-methoden en -modellen die te maken hebben met complexe voorspellings- en optimalisatietaken. Specifiek leert de cursus studenten om deep-neural-network-architecturen en -algoritmen te bouwen voor het oplossen van complexe data-analyse-taken. Naast uitleg over de componenten, biedt de cursus ook een theoretische basis, en gaat het in op objectieve functies, optimalisatiealgoritmen, en praktische voorbeelden om resultaten te reproduceren. De cursus legt de nadruk op het verwerven van academische vaardigheden zoals kritisch denken en het schrijven van een wetenschappelijk rapport. Daartoe omvat de cursus twee opdrachten. De eerste opdracht is individueel en behelst het schrijven van een review van een wetenschappelijk artikel. In de tweede opdracht voeren studenten een projectopdracht uit over verschillende deep-learning-architecturen en schrijven zij een wetenschappelijk rapport met achtergrond, methoden en resultaten.

Leerdoelen
Na het bestuderen van deze cursus kun je:
- De relatieve kracht van neurale netwerkarchitecturen onderscheiden, de meest geschikte architectuur voor een bepaalde toepassingscontext kiezen, en gegevensbronnen aanpassen en voorbereiden voor de analyse met de gekozen architecturen.
- Neurale netwerkarchitecturen aanpassen, wijzigen en samenstellen door lagen van neuronen met specifieke activeringen te combineren, en door de objective function ervan zo aan te passen dat deze optimaal past bij het doel van de betreffende taak.
- Onderzoeksartikelen over deep-learning-modellen kritisch beoordelen, positieve en negatieve aspecten van de voorgestelde oplossingen vanuit een technisch perspectief identificeren, door problemen met transparantie en uitlegbaarheid te herkennen en door suggesties te doen voor mogelijke verbeteringen en nieuwe experimenten.
- Geavanceerde neurale netwerk architecturen bouwen (Seq2Seq, Autoencoders, GANs, Object Detectie, Graph Embeddings, Larg Laguage Models).
- In een groep werken aan een praktisch deep-learning-project door het analyseren van open data, het definiëren van de haalbaarheid van een projectidee, en door het schrijven van een wetenschappelijk rapport met inbegrip van een evaluatie van de haalbaarheid van de oplossing, evenals een discussie over de uitlegbaarheid en transparantie ervan.

Ingangseisen

Het is wenselijk dat eerst de cursus Machine Learning wordt afgerond.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De cursus kent een introductiebijeenkomst en vier bijeenkomsten gedurende het kwartiel.

Begeleidingsbijeenkomsten



Studiedag Informatica en Informatiekunde Utrecht, onder voorbehoud
Kwartiel 3 - begeleider: dhr.dr. S. Bromuri
1. vr 14-02-2025 / tijd wordt nader bekend gemaakt
Tijdag aanmelden via: ou.nl/inf-studiedag

Online-bijeenkomsten
Kwartiel 3 - begeleider: dhr.dr. S. Bromuri
2. ma 24-02-2025 / 19.00-20.30 uur
3. ma 10-03-2025 / 19.00-20.30 uur
4. ma 17-03-2025 / 19.00-20.30 uur
5. ma 31-03-2025 / 19.00-20.30 uur
6. ma 14-04-2025 / 19.00-20.30 uur

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus maakt gebruik van elektronisch studiemateriaal, een studiehandleiding en een beknopte leeswijzer.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.