null Informatiebeveiliging: een socio-technische benadering

Informatiebeveiliging: een socio-technische benadering

  • Informatiekunde
  • IB4002
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In deze cursus maak je kennis met het vakgebied informatiebeveiliging. Het fenomeen informatiebeveiliging zal worden bestudeerd vanuit verschillende relevante perspectieven, waaronder het technologische, het organisatorische, het economische, het juridische en het maatschappelijke perspectief. Deze cursus is een introductiecursus die relevant is voor studenten die werkzaam zijn op het snijvlak van business en IT. Het is geen technische cursus, maar een cursus die uitgaat van een socio-technische benadering en zich voornamelijk richt op de rol van de informatiemanager.

Door het toenemend gebruik van informatietechnologie en het toenemende belang van data is het fenomeen informatiebeveiliging natuurlijk ook van groeiend belang voor organisaties. Organisaties willen natuurlijk graag vermijden dat zij het slachtoffer worden van cybercriminaliteit, omdat dit verschillende nare gevolgen kan hebben zoals financiële schade en/of reputatieschade.

In deze cursus laten we studenten kennismaken met het vakgebied informatiebeveiliging. Het eerste deel van deze cursus zal zich richten op de grondslagen van informatiebeveiliging. In dit deel maak je kennis met relevante begrippen en perspectieven in het kader van informatiebeveiliging. We sluiten dit deel af met het bestuderen van de rol van het management in informatiebeveiliging, met een focus op de rol van de CISO (Chief Information Security Officer).

Het tweede deel van deze cursus behandelt organisatie en beheer van informatiebeveiliging. In dit deel maak je kennis met o.a. informatiebeveiligingsstandaarden, het organiseren van informatiebeveiliging als een proces, het informatiebeveiligingsbeleid van een organisatie, en het belang van de menselijke factor in informatiebeveiliging. We sluiten dit deel af met het bestuderen van het concept risicoanalyse, waarbij we je kennis laten maken met de relevante aspecten van het in kaart brengen en beheren van de risico’s in de context van informatiebeveiliging.

Het derde en laatste deel van deze cursus richt zich op informatiebeveiligingsmaatregelen. Dit deel richt zich dus op de instrumenten die gebruikt kunnen worden om informatiebeveiligingsrisico’s onder controle te houden. In dit afsluitende deel maken we een onderscheid tussen preventiemaatregelen, detectiemaatregelen, en responsmaatregelen.

Leerdoelen
Het doel van de cursus is dat je na afloop ervan in staat bent om in de rol van informatiemanager zelfstandig, systematisch en gestructureerd beheersactiviteiten, gericht op de beveiliging van informatie, te ontwikkelen.

Daarbij ben je je ervan bewust dat effectieve beheersactiviteiten van informatiebeveiliging dienen te worden geïntegreerd in de bedrijfsprocessen en afhankelijk zijn van een adequate afstemming van technologische, organisatorische, economische, juridische en maatschappelijke aspecten.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.


Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus worden enkele virtuele bijeenkomsten georganiseerd. Inhoudelijke vragen kun je via de cursussite of e-mail stellen aan de docenten.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 4 - begeleider: dhr.dr.T. Huygh
1. wo 07-05-2025 / 20.00-21.15 uur
2. di 17-06-2025 / 20.00-21.00 uur

Docenten

Dhr. dr. P. Kamminga, dhr. dr. T. Huygh (examinator) en dhr. dr. L. Bollen (plv. examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een tekstboek, getiteld 'Informatiebeveiliging onder controle, 5e editie', een aantal wetenschappelijke artikelen en een online leeromgeving.

Mediagebruik

Relevante aanwijzingen en links via de online leeromgeving en e-mailbegeleiding.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.