null Security en IT

Security en IT

  • Informatica
  • IB1812
  • 5 EC
  • Vanaf € 384


Inhoud

De cursus start met een algemene introductie waarin concepten en principes op gebied van IT security worden uitgelegd. De cursus bevat een inleiding in cryptografie, waarbij de basisprincipes van symmetrische en asymmetrische cryptografie en toepassingen aan de orde komen. Er wordt ruim aandacht besteed aan authenticatie waarmee gebruikers hun identiteit kunnen aantonen, alsmede authenticatieprotocollen om een cryptografische sleutel uit te wisselen. Ook aan de beveiliging van besturingssystemen en software applicaties wordt ruim aandacht besteed, en verschillende vormen van kwaadaardige software worden toegelicht. Tot slot komt in de cursus de beveiliging van het internet aan de orde. Daarbij worden de (on)veiligheid van internetprotocollen en verschillende beveiligingsmaatregelen besproken. De cursus bevat diverse practica. Zo kun je de werking van cryptografische algoritmen simuleren. In een virtueel laboratorium kun je zelf als hacker aanvallen uitvoeren en beveiligingsmaatregelen treffen.

Ingangseisen

Aanmelden voor deze cursus is mogelijk als je de cursussen Computernetwerken (IB0702) en Objectgeoriënteerd programmeren (IB1102) conform je online studiepad hebt afgerond, dan wel vrijgesteld hebt gekregen, dan wel daarvoor bent ingeschreven (en je die cursussen grotendeels bestudeerd hebt).

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

De cursus wordt eenmaal per academisch jaar aangeboden.

De cursus is een verplicht onderdeel van de bacheloropleiding Informatica.
De cursus is ook interessant voor cursisten die meer willen weten van de beveiliging van computersystemen, zonder een hele opleiding te willen volgen.

Voorkennis

De volgende voorkennis wordt verondersteld:
- globale kennis van internet en computernetwerken,
- kennis van minstens één programmeertaal,
- globale kennis van besturingssystemen.
Voor opleidingsstudenten geldt dat ze voldoende voorkennis hebben als ze de propedeuse hebben gehaald. Aanvullende kennis van besturingssystemen, bijvoorbeeld opgedaan via de cursus Besturingssystemen, is handig, maar niet noodzakelijk.
Andere cursisten moeten de voorkennis op andere wijze hebben opgedaan.
Het gebruikte cursusmateriaal is voor een groot deel Engelstalig. Voldoende beheersing van Engels is noodzakelijk om de cursus te kunnen bestuderen.

Op Wiskunde voorkennis vind je algemene informatie over wiskundevoorkennis voor onze informatieopleiding en hoe je die eventueel kunt bijspijkeren.

Begeleidingsvorm

Bij de cursus wordt online begeleiding aangeboden.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 1 - begeleider: dhr.dr. F. van den Broek
1. do 21-11-2024 / 19.30-21.00 uur / online
2. za 07-12-2024 / tijdens de studiedag Informatica en Informatiekunde
3. do 19-12-2024 / 19.30-21.00 uur
4. do 09-01-2025 / 19.30-21.00 uur
5. do 23-01-2025 / 19.30-21.00 uur

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

06-02-2025 19:00, 28-04-2025 19:00, 26-08-2025 14:00.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een Engelstalig tekstboek (Computer Security and the Internet: Tools and Jewels from Malware to Bitcoin, P. van Oorschot, 2021) en een cursusboek. Het cursusboek bevat studeeraanwijzingen en toelichtingen bij het tekstboek.

Mediagebruik

Je dient te beschikken over een moderne pc met Windows of Linux als besturingssysteem en een internetaansluiting.

Digitale leeromgeving

Bij de cursus hoort een cursussite in de online leeromgeving. Je vindt daar actuele studie-informatie, aanvullend cursusmateriaal en voorzieningen voor communicatie en discussie met docenten en medestudenten.