null Model-driven development

Model-driven development

  • Informatica
  • IB0502
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

De cursus heeft drie pijlers. De eerste is platformonafhankelijkheid. Dit wil zeggen: modelleren op een zo hoog mogelijk abstractieniveau, los van technische details van een specifiek platform. De tweede is de opbouw van een model uit een informatiemodel (voor generatie van een database), een user-interfacespecificatie (voor uiterlijk en gedrag van de applicatie) en bedrijfsregels. De derde pijler is methodisch: het iteratief ontwikkelen en beoordelen van een informatiesysteem met behulp van de ontwikkeltool.

In blok 1 (Modelgestuurd ontwikkelen) maak je kennis met de drie genoemde pijlers van de cursus. Ook leer je werken met de ontwikkeltool Cathedron.
In blok 2 (Structuur in informatie) ligt de nadruk op het informatiemodel, gevisualiseerd in een UML-klassendiagram. Je leert informatiepatronen herkennen en toepassen. Complexe problemen leer je door een modulaire benadering op te delen in kleinere deelproblemen. In wezen ben je voortdurend getuige van experimenten en ben je zelf aan het experimenteren. We laten je overal tegenaan lopen waar een ontwikkelaar in de praktijk ook tegenaan loopt. We leren je via voorbeelden, patronen en oefeningen dat modelleren betekent ‘afwegingen maken’. Bijvoorbeeld tussen harde beperkingsregels en zachtere voorschriften voor een workflow. Zo leer je vanzelf dat 'het model' en 'de methode' niet bestaan. Ook leer je de tool in te zetten om uit een informatiemodel een defaultapplicatie te genereren waarmee het model gevalideerd kan worden.
In blok 3 (Interface en bedrijfsregels) gaat het om het methodisch ontwerpen van de interface van een applicatie met formulieren en menu's. Ook wordt het informatiemodel aangevuld met bedrijfsregels. Een voorbeeld van zo'n regel: een voorraad mag niet negatief zijn. De bedrijfsregels worden eerst geformuleerd in natuurlijke taal en later omgezet naar een formele specificatietaal (OCL). Vervolgens leer je de bedrijfsregels te implementeren als onderdeel van een informatiesysteem.
Blok 4 (Voortgezet modelleren) is gewijd aan meer gevorderde onderwerpen. Allereerst generalisatie: het gebruik van subklassen met de vele afwegingen die daarbij horen. Zoals tussen een eenvoudige structuur met complexe beperkingsregels en een complexe structuur met eenvoudige beperkingsregels. Verder bespreken we genericiteit: het streven naar flexibele, generieke oplossingen, zodat het informatiesysteem snelle veranderingen in de buitenwereld kan opvangen.

De tool Cathedron is een professionele MDD-tool met een grote functionele rijkdom. Niettemin zijn bediening en installatie eenvoudig en is de performance hoog. De tool werkt met generatie van metagegevens en niet van code. Hierdoor geldt: het model ís de applicatie, dus er hoeft niets gecompileerd te worden. De ontwikkelaar kan zodoende snelle iteraties maken, al dan niet met de gebruiker aan zijn zijde. De didactiek van de cursus wordt hiermee optimaal ondersteund.

Leerdoelen
Aan het eind van de cursus kun je:
- een informatiesysteem ontwikkelen volgens een modelgedreven aanpak,
- gegeven een casus een informatiemodel met bijbehorende bedrijfsregels opstellen dat rekening houdt met de consequenties voor het gegenereerde systeem,
- een platformonafhankelijk informatiemodel handmatig transformeren naar een relationeel model,
- bedrijfsregels in natuurlijke taal classificeren volgens een typologie,
- bedrijfsregels in natuurlijke taal vastleggen met behulp van RuleSpeak-zinstructuren en in de formele taal OCL,
- een mechanisme specificeren voor het bewaken van eenvoudige bedrijfsregels, gebruikmakend van SQL of een programmeertaal,
- een specifieke modelgedreven softwareontwikkelingstool gebruiken voor het maken van een eenvoudig informatiesysteem met grafische gebruikersinterface.

Ingangseisen

Aanmelden voor deze cursus kan pas nadat je de cursus Relationele databases (IB0302) conform je online studiepad hebt afgerond, dan wel hebt vrijgesteld gekregen dan wel daarvoor bent ingeschreven (en je die cursus grotendeels bestudeerd hebt).

Toelichting aanmelden


De cursus wordt eenmaal per academisch jaar aangeboden.

Aanmeldingsdata

Deze cursus wordt per 31-08-2024 uit het aanbod genomen.
Aanmelden is vanaf deze datum niet meer mogelijk.

Voorkennis

Kennis van databases op het niveau van de cursus Relationele databases wordt verwacht, evenals kennis van programmeren, objectoriëntatie en logica op het niveau van de cursus Inleiding informatica.
Inleiding informatica
Relationele databases

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Online begeleiding.

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 12-11-2024 14:00, 06-02-2025 14:00, 08-07-2025 19:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

'Schone' cursusboeken Model-driven development deel 1 en 2
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Meer informatie

Voor een inkijkje in de cursus, ga naar de snapshot van de voorgaande cursus (T37121 Model-driven development).

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een set van twee cursusboeken, de softwaretool Cathedron (met de bijbehorende voorbeeldprojecten te downloaden via de cursussite) en aanvullend materiaal op de cursussite.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.