null Heerlen-Noord: wat triggert inwoners om werk te maken van werk?

PSY_Mobilisatiestrategie_Arbeidsdeelname_22596_head_large.jpg

Heerlen-Noord: wat triggert inwoners om werk te maken van werk?

Heerlen-Noord telt relatief veel inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente heeft al meerdere initiatieven opgezet om hier verandering in te brengen, onder andere gericht op mensen met een uitkering. Daarmee bereiken ze een deel van de doelgroep, maar een ander deel niet. Hoe komt dat? De Open Universiteit gaat onderzoeken wat de deelnemers getriggerd heeft om wél werk te maken van werk.

Inwoners begeleiden naar werk of een opleiding

Relatief veel inwoners van Heerlen-Noord kampen met een achterstand in opleiding, inkomen en arbeidsdeelname. Generaties lijken deze achterstand aan elkaar door te geven. In haar strijd tegen achterstand en armoede in Heerlen-Noord heeft de gemeente een aantal projecten opgezet om mensen met een uitkering te helpen aan een opleiding en/of werk. Voorbeelden daarvan zijn leerwerktrajecten in de bouw, ondersteuning bij het kiezen van een opleiding of beroep, en het opzetten van de Bovengrondse Vakschool. Verder is in samenwerking met WerkvoorHeerlen en WSP Parkstad de Duale Poort ingericht: één ingang voor mensen met een uitkering om hen duurzaam naar werk of een ontwikkeltraject toe te leiden. Kandidaten kunnen hierbij hun vak- en werknemersvaardigheden ontwikkelen binnen het speciaal opgezette Mijn Spoor ontwikkeltraject.

Belevingswereld en ervaringen van de deelnemers

De Open Universiteit gaat onderzoek doen bij inwoners van Heerlen-Noord die maximaal drie jaar een Participatiewet-uitkering ontvangen en die de stap hebben gezet richting opleiding en werk. Concreet richt het onderzoek zich op degenen die het gesprek zijn aangegaan bij de Duale Poort en die Mijn Spoor volgen of hebben gevolgd. Wat maakt dat zij 'iets willen' ten aanzien van werk of opleiding? Wat maakt dat ze de stap gezet hebben? Wat zijn hun ervaringen met het traject?

… en van hun begeleiders

De onderzoekers gaan ook onderzoek doen bij de begeleiders van de mensen die deelnemen aan het traject. Hoe pakken zij dit aan en wat zijn hun ervaringen?

Aan de slag met de resultaten

Het project heeft de naam Mobilisatiestrategie Arbeidsdeelname. De inzichten uit het onderzoek kunnen de gemeente immers helpen bij de verdere ontwikkeling en implementatie van de gemeentelijke initiatieven. Maar zowel gemeente als onderzoekers realiseren zich dat dit twaalf maanden durende onderzoek ondanks de opgeleverde inzichten niet dé oplossing is voor de achterstanden in opleiding, inkomen en arbeidsdeelname waar Heerlen-Noord al zo lang mee te kampen heeft. Verder onderzoek zal zeker nodig zijn.

Het onderzoek heeft een looptijd van twaalf maanden en wordt gefinancierd door de Gemeente Heerlen.