null Groen licht voor sectorplannen: structurele investering in onderzoek

CW_Beurs_JeanetteHartman_13434_head_large.jpg

Groen licht voor sectorplannen: structurele investering in onderzoek

Minister Dijkgraaf van OCW heeft groen licht gegeven voor het tweede deel van de universitaire sectorplannen. In totaal gaat het om een structurele investering van 140 miljoen. De Open Universiteit neemt deel aan zowel het sectorplan Social Sciences and Humanities (SSH) als aan het sectorplan Bèta.

Sectorplannen

De sectorplannen vormen een onderdeel van het bestuursakkoord hoger onderwijs en wetenschap. Via dit bestuursakkoord wordt jaarlijks ongeveer een miljard euro in het hoger onderwijs en wetenschap geïnvesteerd, waarvan €200 miljoen voor de sectorplannen. De sectorplannen zijn gericht op het maken van strategische en inhoudelijke keuzes, het landelijk identificeren van prioriteiten en het aanpakken van knelpunten door landelijke samenwerking. Concreet houdt dit in dat de Nederlandse onderzoeksinstellingen samen per discipline onderzoeksthema's vaststellen waaraan ze de komende zes jaar in onderlinge afstemming gaan werken. Op basis van het sectorplan stelt de minister geld beschikbaar voor zowel investering in onderzoek (inclusief het aanstellen van onderzoekers en promovendi), als voor verbetering van de onderzoeksinfrastructuur.

De Open Universiteit en het sectorplan Sociale Wetenschappen

De Sociale Wetenschappen kiezen in hun sectorplan 'Van Inzicht naar impact' specifiek voor versterking van de discipline onderwijswetenschappen en de lerarenopleidingen. De afgelopen decennia is ons onderwijsstelsel immers onder toenemende druk komen te staan en er is grote behoefte aan onderwijswetenschappers en onderwijskundige expertise om de problemen in het onderwijs op te lossen. Het sectorplan definieert daarnaast een aantal thema's waar de komende zes jaar aan gaat worden gewerkt.

Naast de discipline-investering in de Onderwijswetenschappen dragen de faculteiten Onderwijswetenschappen en Psychologie van de Open Universiteit bij aan de volgende drie vraagstukken/thema's:

  • De menselijke factor in nieuwe technologieën
  • Maatschappelijke transitie en gedragsverandering 
  • Maatschappelijke ongelijkheid en diversiteit

De Open Universiteit en het sectorplan Geesteswetenschappen

Het sectorplan 'Traditie in transitie' van de Geesteswetenschappen kiest voor een gerichte investering in de Talen en Culturen met als doel meer samenwerking en profilering. Daarmee komt het domein tegemoet aan de vraag om versterking van de moderne vreemde talen en het Nederlands (en Fries), in lijn met het Coalitieakkoord. Daarnaast wordt geïnvesteerd in twee interdisciplinaire thema`s waarin de verbinding tussen onderzoek en samenleving tot uitdrukking komen:

  • Humane Artificiële Intelligentie
  • Cultureel Erfgoed & Identiteit

Bij Humane AI gaat het erom dat de ontwikkelde systemen ook maximaal aan de mens dienstbaar zijn en onverwachte effecten in goede banen geleid kunnen worden. Onderzoek naar cultureel erfgoed en identiteit raakt het hart van de samenleving en betreft veranderingsprocessen en mediatisering, en de toepasbaarheid van kennis over het verleden in de huidige samenleving.
De faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit zal aan beide interdisciplinaire thema's bijdragen.

Een gezamenlijk dwarsdoorsnijdend thema

De samenwerking tussen alle SSH-domeinen (Sociale wetenschappen, Geesteswetenschappen, Rechten en Economie & Bedrijfskunde) wordt versterkt via het gezamenlijke dwarsdoorsnijdende thema: 'Welvaart, participatie en burgerschap in een digitale wereld'. Digitalisering is één van de grootste transities waarvoor we staan en levert - naast geweldige kansen - ook fundamentele vragen en uitdagingen op voor de maatschappij. Door SSH-expertise uit alle vier de sectoren per universiteit en over de grenzen van universiteiten heen samen te brengen, kan een substantiële bijdrage worden geleverd aan het aangaan van deze maatschappelijke uitdaging.

De faculteiten Rechtswetenschappen en Managementwetenschappen zullen aan dit thema bijdragen. Rechtswetenschappen focust daarbij op het zwaartepunt Recht, privacy en veiligheid, Managementwetenschappen op het zwaartepunt Welvaart, werk, en ondernemerschap. Bekijk het sectorplan SSH.

De Open Universiteit en het sectorplan Bètawetenschappen

In het sectorplan Bèta staat de versterking van de bètadisciplines Aard- en Milieuwetenschappen (AMW), Biologie, Astronomie, Farmaceutische Wetenschappen (FW) en Informatica centraal. Voor elk van deze disciplines definieert het sectorplan thema’s voor de komende zes jaar.
De vakgroep Informatica van de Open Universiteit gaat bijdragen aan het sectorplanthema Security en privacy. Bekijk het sectorplan Bèta.

Eerdere en toekomstige sectorplannen

Drie jaar geleden werd het sectorplan gericht op de Rechtsgeleerdheid al goedgekeurd. De faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit werkt in het kader van dit eerste sectorplan aan het thema Transformative effects of globalisation and law . Onlangs vond de midterm review plaats en die leidde tot een positieve evaluatie: de samenwerking tussen de rechtenfaculteiten in Nederland is duidelijk versterkt. In de komende jaren wordt ook gewerkt aan een sectorplan van Economie & Bedrijfskunde.

Lees ook: