ALG_GO_OU_head_large.jpg

Green office projecten

Voor elk academisch jaar stellen wij een programma op met projecten op het gebied van onderwijs, onderzoek, community building en bedrijfsvoering. Leidend zijn voor ons de Sustainable Development Goals (SDG’s), met als focus SDG 12 'verantwoorde consumptie en productie' en SDG 13 'Klimaatactie' leidend. Oftewel de ecologische kant van duurzaamheid.

In ons derde jaar als Green office OU gaan we door middel van inspirerende, verbindende, informatieve en activerende activiteiten ons inzetten om bewustwording inzake duurzaamheid te vergroten binnen de de community van studenten en medewerkers van de Open Universiteit. Het Go OU jaarprogramma is opgedeeld in werkzaamheden gelieerd aan de domeinen community building / kennisdeling, onderwijs en onderzoek en bedrijfsvoering. Per kwartaal worden er werkzaamheden opgepakt in elk domein, waarbij het mogelijk is om in te spelen op de actuele politiek, maatschappelijke ontwikkelingen en/of voorstellen van studenten, medewerkers of andere stakeholders.

Go OU Get Together

Elke vrijdagmiddag aan het einde van de maand organiseren wij een online lezing over een milieuontwikkeling. In 15 minuten lichten sprekers vanuit de Open Universiteit en daarbuiten een thema toe. Zo kun je vlot kennis maken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van milieu. Natuurlijk is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen & discussie. Ook nieuwsgierig geworden naar de volgende lezing? Op onze social media kanalen LinkedIn, Facebook en/of Instagram kun je je aanmelden.

Onderstaande Get Togethers kun je terugkijken:

Maas Clean up

De Maas is een prachtige rivier met brede oevers in de omgeving van natuurgebieden waar je geweldig kan recreëren. Maar dan is het wel belangrijk dat de Maas en haar omgeving schoon blijven. Zo zijn de gevolgen van de overstroming in 2021 nog steeds te zien. Elk jaar organiseert de Green Office een opruimactie langs de oevers van de Maas in de buurt van Maastricht. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie Maastricht en regio zorgt deze dag voor deskundige begeleiding in samenwerking met de Green office van de Open Universiteit.

Biodiversiteit

Een natuur inclusieve campus is ons doel. Hoe komen we daar, wat betekent dit, wat is daarvoor nodig? Uit onderzoeken blijkt dat natuur een positieve impact heeft op het functioneren en ontwikkeling van de mens. Ook willen wij de ruimte geven aan de natuur en ons steentje bijdragen op onze campus.

Biodiversiteit is kortweg de verscheidenheid aan leven, het omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waarvan ze deel uitmaken. Met de aanwezige kennis binnen de Open Universiteit gaan wij een pad uitstippelen voor onze natuur inclusieve campus.

Mobiliteit

Bij een natuur inclusieve campus hoort natuurlijk ook het verkleinen van onze mobiliteits-footprint. Natuurlijk willen we snel en vlot naar ons werk maar vooral hoe kunnen wij als Open Universiteit onze footprint verkleinen? Alles begint natuurlijk met inzicht. Hoe en hoe vaak komen de Open Universiteit medewerkers naar de campus? Kiezen zij de fiets, het openbaar vervoer of de auto? Onze eerste stap is het inzichtelijk maken van onze huidige footprint om vervolgens de nodige maatregelen te nemen om deze footprint zo maximaal mogelijk te verkleinen.

Community & communicatie

Dit jaar staat ook in het teken van het ontwikkelen van onze strategie & community building door het opzetten en uitrollen van diverse mediakanalen. Ook is er voldoende ruimte om op verzoeken en vragen van studenten & medewerkers in te gaan. In de zomermaanden bereiden wij ons nieuw GO-programma voor het academische jaar voor.

Verduurzamen evenementen Open Universiteit

Bij een duurzame Open Universiteit horen natuurlijk duurzaam uitgevoerde evenementen. De Open Universiteit organiseert jaarlijks tientallen uiteenlopende evenementen. Enkele voorbeelden daarvan zijn symposia, oraties, workshops, lezingen, studiedagen en personeelsuitjes.

Met het project 'Verduurzamen OU Evenementen' brengt de Green Office in kaart hoe de evenementen op dit moment georganiseerd worden. Daarnaast kijken wij naar de best practices van andere (onderwijs)instellingen en hoe de Open Universiteit daarvan kan leren. Vervolgens is de laatste stap het aanpassen van het eigen proces rond evenementen en duurzaamheid.

Een aantal praktische aspecten van evenementen die tegen het licht worden gehouden in dit project zijn: catering, vervoer, energieverbruik, afvalstromen, en de locaties. Of dit nu online, hybride of fysiek is. Het is duidelijk: met het doorvoeren van verschillende aanpassingen rondom duurzaamheid en evenementen kunnen de Green Office en de Open Universiteit samen een flinke impact maken!

Afgeronde projecten 2023 - 2024

SDG Action Days

De maanden september en oktober stonden volledig in het teken van de SDG Action Week. Elke week organiseerde het GO OU team inspirerende lezingen. Iedereen was welkom, studenten en medewerkers van de Open Universiteit en daarbuiten. Een kort overzicht: