null Kwaliteit, beleid en governance in de Nederlandse gezondheidszorg

Kwaliteit, beleid en governance in de Nederlandse gezondheidszorg

  • Psychologie
  • GM0502
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De afronding van deze cursus bestaat uit twee elementen. Allereerst, een open vragen tentamen met als doel het toetsen van de kennis en inzicht van de behandelde stof. Daarnaast een casusopdracht, waarin verschillende onderwerpen aan bod komen, worden toegepast en moeten worden herkend. Het tentamen betreft een individuele opdracht, en de casus opdracht zal in groepsverband worden gemaakt. Iedere student zal in de groepsopdracht een deelaspect van het geheel uitwerken, waarna al deze deelaspecten zullen worden samengebracht tot een volledige rapportage.

Inhoud

Iedereen heeft, nu en in de toekomst, recht op een toegankelijke en betaalbare zorg van goede kwaliteit (duurzame zorg). Vergrijzing, toenemende zorgkosten en te weinig personeel hebben de zorg de afgelopen jaren flink onder druk gezet. Daarnaast laat de COVID-19-crisis zien dat een gezond en evenwichtig gezondheidszorgstelsel letterlijk van levensbelang is.

Om een duurzame zorg te bevorderen zijn forse veranderingen nodig in de zorg, zoals het bevorderen van regionale samenwerking tussen zorgverleners onderling en met gemeenten en zorgverzekeraars, waarbij de focus meer dan voorheen gericht is op de kwaliteit van leven van cliënten/patiënten. Het implementeren hiervan kan niet zonder een krachtige governance en beleid vanuit verschillende lagen binnen de organisaties in de zorg.

In deze cursus leer je wat kwaliteit, beleid en governance in de zorg inhouden en wat de onderlinge samenhang tussen deze drie elementen is. Je ontdekt hoe belangrijk kwaliteit van leven is en neemt kennis van toegepaste kwaliteits- en veiligheidssystemen. Je leert meer over nieuwe technologieën en kwaliteits- en organisatietheorieën in de zorg.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt gevolgd, kun je:
- toelichten wat kwaliteit en veiligheid in de zorg betekent
- de uitgangspunten van beleid en strategie in de zorg beschrijven
- de rol van governance in de zorg uitleggen
- het verschil tussen corporate en gezondheidszorg governance toelichten
- de onderlinge samenhang en afhankelijkheden uitleggen tussen kwaliteit, beleid en governance
- de uitgangspunten van de grote kwaliteitssystemen en nieuw opkomende systemen in de zorg benoemen.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 1 september 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 11 augustus 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 11 augustus 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 31 augustus 2024.

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 1.

Voorkennis

Bij voorkeur heb je de cursussen Breed perspectief op gezondheid I Gezondheidswetenschappen (GM0003, kwartiel 1) en Breed perspectief op gezondheid II Management (GM0103, kwartiel 2) succesvol afgerond.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Je volgt de cursus grotendeels via interactieve zelfstudie in de online cursusomgeving. Tijdens deze cursus worden verder verschillende begeleidingsvormen gecombineerd, zoals online bijeenkomsten om de stof van de cursus te bespreken, vragen te beantwoorden en opdrachten uit te leggen. Verder zal er automatische feedback worden gegeven via de digitale leeromgeving. Daarnaast is er een discussieforum.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeekomsten
Kwartiel 1 - begeleider: mw.dr. A. Vandebeek
1. wo 03-09-2024 / 18.30-20.00 uur / openingscollege
2. di 08-10-2024 / 18.30-19.30 uur / vragenuurtje 1
3. di 05-11-2024 / 18.30-19.30 uur/ vragenuurtje 2

Docenten

Mw. dr. Alana Vandebeek (examinator) en mw. dr. Annemieke Blinkhof.

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

De actuele tentameninformatie met betrekking tot deze cursus vind je na aanmelding in de online cursusomgeving.
Let op: het DGT wordt op drie vaste tentamendagen aangeboden binnen de inschrijfduur van 12 maanden. Meld je tijdig aan via de tegel in je mijnOU-omgeving.

Het tentamen bestaat uit schriftelijke open vragen. Tevens lever je een opdracht in. De instructies voor de inleveropdracht vind je in de online cursusomgeving.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 18-11-2024 19:00, 06-02-2025 14:00, 07-07-2025 19:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
De online rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een online leeromgeving waarin alle benodigde materialen te vinden zullen zijn. In deze leeromgeving is een overzicht te vinden van bijvoorbeeld leesmaterialen, opdrachten, informatieve video’s, etc.

Digitale leeromgeving

Na inschrijving kun je al vanaf een kwartiel voordat de fase met begeleiding start gebruikmaken van de online leeromgeving bij deze cursus. Deze omgeving bevat verdiepende literatuur, opdrachten en beeldmateriaal voor verwerking, toepassing of toelichting van de leerstof. Hier kun je ook met medestudenten en docent informatie uitwisselen en met medestudenten discussiëren over de leerstof.