null Project

Project

  • Gezondheidswetenschappen
  • GM0203
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Design science wordt steeds meer gebruikt in het bedrijfsleven, bij onderwijsinstellingen en overheden om oplossingen te ontwikkelen voor complexe problemen waar de maatschappij mee te maken krijgt. Deze methodiek combineert kennis vanuit de academische wereld met kennis die voortkomt uit een specifieke en praktische context waarin een probleem zich afspeelt. In deze cursus ga je aan de slag met de design science-methode en leer je hoe je deze kunt toepassen om oplossingen voor complexe problemen te ontwikkelen. Je leert wat de verschillende fasen van design science inhouden, wat belangrijk is in elke fase en hoe je deze kennis kunt toepassen in de praktijk. Met deze methodiek kun je al de ideeën die je ontwikkelt ook in de praktijk daadwerkelijk implementeren. Voor de daadwerkelijke implementatie ontwikkel je zowel theoretische kennis als vaardigheden, zoals interviews houden die nodig zijn voor de uitvoering van het design science-traject en hoe je een literatuursynthese uitvoert. Ook pas je alle kennis toe in een groepsopdracht, waarbij je zelf daadwerkelijk een oplossing ontwerpt voor een relevant probleem uit de gezondheidszorg vanuit het perspectief van de verschillende stakeholders, met behulp van de geleerde methodieken en gereedschappen. Ook stel je met je groep een projectplan op om de verbetering te ontwikkelen en te implementeren, en deze te valideren en te evalueren. De cursus bestaat uit een individueel en een groepsgedeelte. In het individuele gedeelte reflecteer je kritisch op het leer- en groepsproces en het product dat je uiteindelijk met je groepje gaat opleveren. In het groepsgedeelte doorloop je de design sciencemethode en de bijbehorende stappen door deze toe te passen op een praktijkprobleem.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt afgerond, kun je:
- een maatschappelijk relevant probleem uit de gezondheidszorg analyseren vanuit het perspectief van de verschillende stakeholders
- een design science-based verbetering voor dit probleem ontwerpen
- een projectplan opstellen voor het ontwikkelen en implementeren van deze verbetering
- het ontwerp en de implementatiestrategie valideren of evalueren
- samenwerken in een multidisciplinair team
- een implementatiestrategie en plan presenteren
- kritisch reflecteren op de eigen aanpak, je eigen rol in groepswerk en je eigen leerervaringen.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 3 en loopt door tot en met kwartiel 1 van het volgende studiejaar.

Voorkennis

Bij voorkeur heb je de cursussen Breed perspectief op gezondheid I Gezondheidswetenschappen en Breed perspectief op gezondheid II Managementwetenschappen succesvol afgerond.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Je volgt de cursus via interactieve zelfstudie in de online cursusomgeving. Tijdens deze cursus worden verschillende begeleidingsvormen gecombineerd met zowel persoonlijke begeleiding als groepsbegeleiding. Tijdens online en face-to-face bijeenkomsten wordt de stof van de cursus besproken, worden vragen beantwoord en wordt er samengewerkt aan de groepsopdrachten onder begeleiding van de docenten en begeleiders. Tijdens het werken aan de groepsopdrachten zullen de groepen ook op meerdere momenten in de cursus schriftelijk feedback krijgen op hun ingeleverde opdrachten. Verder wordt feedback gegeven via de online cursusomgeving op zowel groepswerk als individueel werk. Daarnaast krijg je via de online cursusomgeving ook automatische feedback op oefenopdrachten.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Vier schriftelijke opdrachten en een presentatie, verdeeld als volgt:
Eind kwartiel 3:
- opdracht 1: het resultaat van de analyse en de probleemdefinitie (groepsproduct)
Eind kwartiel 4:
- opdracht 2: het resultaat van de prototype-ontwikkeling en aanzet tot validatie van het prototype (groepsproduct)

Eind kwartiel 1:
opdracht 3: verslag van de implementatie van de gehele design science-cyclus op praktijkprobleem (groepsproduct)
presentatie 1: groepspresentatie van totale project
opdracht 4: individuele reflectie op het proces en het product.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit de online cursusomgeving waarin alle benodigde materialen te vinden zijn.

Mediagebruik

In deze leeromgeving is een overzicht te vinden van leesmaterialen, invulformats voor de opdrachten, informatieve video’s, enzovoort.

Digitale leeromgeving

In de online cursusomgeving staan alle benodigde materialen van de cursus. Ook kun je hier met medestudenten en de docenten informatie uitwisselen en met medestudenten discussiëren over de leerstof.