null Data science

Data science

  • Psychologie
  • GM0202
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

Er wordt tegenwoordig een enorme hoeveelheid gezondheidsgerelateerde data verzameld van mensen, vastgelegd in digitale vorm. Denk hierbij aan elektronische patiëntendossiers, maar ook aan allerlei apps waarbij mensen informatie over hun gezondheid bijhouden en delen met anderen. Deze cursus gaat in op hoe deze data kunnen worden ingezet om vragen te beantwoorden in het kader van de gezondheidswetenschappen.

Het eerste deel van de cursus bekijkt het probleem vanuit een breder perspectief zoals de rol van data binnen de gezondheidswetenschappen en manieren om op een verantwoorde wijze om te gaan met data die worden verzameld binnen de gezondheidszorg.
De cursus richt zich vervolgens op technieken om data te analyseren door middel van moderne machine learning-algoritmen. Je leert een gemotiveerde keuze te maken voor een machine learning-algoritme aan de hand van de eigenschappen van de data en het probleem dat je wilt oplossen. Bovendien leer je hoe je resultaten van deze analyses op een wetenschappelijk verantwoordelijke wijze kunt evalueren en presenteren.
Deze cursus heeft een praktische inslag: je gaat zelf aan de slag met de statistische programmeertaal R om een dataset te analyseren. De cursus zal gebruik maken van de populaire tidyverse pakketten binnen R (tidyr, dplyr, ggplot en tidymodels).

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt afgerond, kun je
- de rol van data science in de gezondheidswetenschappen beschrijven
- de belangrijkste concepten voor de acquisitie, de opslag en het gebruik van biomedische gegevens benoemen
- de beginselen van een dataminingproces beschrijven
- het verschil benoemen tussen beschrijvende, voorschrijvende en voorspellende analyse, evenals het verschil tussen het gebruik van deze analyses in de gezondheidswetenschappen
- een gezondheidsgerelateerde dataset opschonen en geschikt maken voor een analyse
- inzicht geven in gezondheidsdatasets door middel van verschillende visualisatietechnieken
- de principes beschrijven over de belangrijkste elementen van machine learning, zoals dataset, classificatie-algoritme, label, nauwkeurigheid en cross-validatie
- algoritmen voor machine learning (classificatie, regressie, clustering en tekst mining) toepassen op gegevens uit de gezondheidswetenschappen en evalueren
- resultaten genereren door data-sciencetechnieken te interpreteren in relatie tot bestaande kennis in de gezondheidswetenschappen.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 1 september 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 11 augustus 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 11 augustus 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 31 augustus 2024.

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 1.

Voorkennis

Bij voorkeur heb je de cursussen Breed perspectief op gezondheid I Gezondheidswetenschappen (GM0003, kwartiel 1), Breed perspectief op gezondheid II Management (GM0103, kwartiel 2), Ontwikkeling en implementatie van interventies (GM0002, kwartiel 3) en Evidence-based eHealth (GM0102, kwartiel 4) succesvol afgerond.
Passieve kennis van Engels is noodzakelijk.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Je volgt de cursus grotendeels via interactieve zelfstudie in de online cursusomgeving. De cursus begint met een online startbijeenkomst (virtuele klas) waarin we de cursus introduceren en elkaar leren kennen. Gedurende de cursus zijn er meerdere bijeenkomsten waarin concepten verder worden toegelicht en er vragen kunnen worden gesteld. Aan het einde van de cursus is er een online bijeenkomst waarin je een korte presentatie geeft over de eindopdracht. Tussentijds kun je de docenten inhoudelijke vragen stellen via de online discussiegroep of via e-mail.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 1 - begeleiders: dhr.dr. A. Hommersom en mw.dr. F. Hermens
1. wo 04-09-2024 / 19.00-21.00 uur
2. wo 18-09-2024 / 19.00-21.00 uur
3. wo 02-10-2024 / 19.00-21.00 uur
4. wo 16-10-2024 / 19.00-21.00 uur
5. wo 23-10-2024 / 19.00-21.00 uur
6. wo 06-11-2024 / 19.00-21.00 uur


Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

De instructies voor de inleveropdracht vind je in de online cursusomgeving.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit:
- de online cursusomgeving
- wetenschappelijke publicaties (Engelstalig), online beschikbaar via de cursussite
- aanvullend niet-wetenschappelijk materiaal dat een inleiding biedt in het gebruik van R.

Digitale leeromgeving

Na inschrijving kun je al vanaf een kwartiel voordat de fase met begeleiding start gebruikmaken van de online leeromgeving bij deze cursus. Deze omgeving bevat verdiepende literatuur, opdrachten en beeldmateriaal voor verwerking, toepassing of toelichting van de leerstof. Hier kun je ook met medestudenten en docent informatie uitwisselen en met medestudenten discussiëren over de leerstof.