null Dilemma’s van duurzamere gemeenschappen

NW_Dilemmas_DuurzamereGemeenschappen_23401_head_large.jpg

Dilemma’s van duurzamere gemeenschappen

Wat zijn de moeilijkheden en mogelijkheden bij het streven naar een duurzamere samenleving? Raoul Beunen, hoogleraar Omgevingsbeleid aan de Open Universiteit schreef samen met Kristof van Assche en Monica Gruezmacher, beiden verbonden aan de University of Alberta (Canada), een boek erover. De auteurs delen hun inzichten over het vormgeven van duurzaamheidstransities.

Het boek Strategy for Sustainability Transitions is uitgegeven door Edward Elgar Publishers en vanaf nu verkrijgbaar.

Evolutionaire bestuurstheorie

Beunen, Van Assche en Gruezmacher leggen uit hoe theorieën zoals Evolutionary Governance Theorie kunnen helpen om betere strategieën voor duurzaamheidstransities te ontwikkelen. We moeten leren begrijpen hoe beslissingen worden genomen en hoe we die kunnen verbeteren om zo onze omgeving te beschermen.

Hoe omgaan met verandering

Het boek combineert inzichten uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals bestuurskunde, planologie, sociologie, psychologie, economie en milieubeheer om te laten zien hoe politieke, sociale en emotionele factoren ons vermogen om duurzame veranderingen door te voeren, beïnvloeden. Door te kijken naar zowel de flexibiliteit als de stugheid in onze huidige systemen, bieden de auteurs nieuwe ideeën over hoe we om kunnen gaan met verandering en hoe goed bestuur eruit zou kunnen zien in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt.

Deskundigen, wetenschappers en studenten

Dit boek is niet alleen relevant voor deskundigen en beleidsmakers, maar ook interessant voor iedereen die meer wil weten over hoe we samen een duurzamere wereld kunnen creëren. Het is vooral nuttig voor studenten en academici in vakgebieden die zich bezighouden met duurzaamheidstransities zoals bestuurskunde, organisatiewetenschappen en milieuplanning.

Over Raoul Beunen

Prof. dr. ir. Raoul Beunen is hoogleraar Omgevingsbeleid (Environmental Governance) aan de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkelingen in omgevings- en milieubeleid en de consequenties daarvan voor de kwaliteit van de leefomgeving. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het natuurbeleid, ruimtelijke ordening en verschillende vormen van strategie en samenwerking. In de media verschijnt Beunen veelvuldig als deskundige op het gebied van stikstofproblematiek en natuurbescherming in Nederland.