null De gevolgen van stalking voor plegers en slachtoffers

RW_Stalking_19766_head_large.jpg
Veiligheid
De gevolgen van stalking voor plegers en slachtoffers
Stalking is het hinderlijk volgen of lastig vallen van en slachtoffer, zo staat het in de wet belaging. Het heeft een chronisch karakter en een grote impact op slachtoffers. Prof. dr. Janine Janssen organiseert op 10 en 28 maart twee webinars over stalking. Wat zijn de gevolgen van stalking voor slachtoffers en plegers? En welke instanties worden ingeschakeld om hulp te bieden en escalatie te voorkomen? De webinars beginnen steeds om 11.00 uur en zijn gratis te volgen.

10 maart: plegers en slachtoffers van stalking

Waarom besluit iemand over te gaan op stalkgedrag en hoe wordt dit gedrag in stand gehouden? Bianca Voerman, recherchepsycholoog bij de landelijke politie gaat dieper in op de de handelwijze van plegers. Rosalie Prins, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond, bespreekt de kant van het slachtoffer. Hoe worden zij opgevangen en beschermd tegen stalking? Prins maakt hierbij gebruik van voorbeelden uit de praktijk.

28 maart: de aanpak van stalking

In dit webinar staat de netwerksamenwerking op het gebied van stalking centraal. Hoe werken de politie en Veilig Thuis samen in de aanpak van stalking? Welke taken hebben beide partijen en wat voor stappen worden er door hen gezet om dit gedrag te stoppen en escalatie te voorkomen? Het webinar wordt gegeven door Lisanne Geerdink, operationeel expert basisteam Achterhoek-Oost en Chama Amaach, medewerker Veilig Thuis Noordoost Gelderland.

Janine Janssen

De lezingen worden georganiseerd door het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties van Avans en de Politieacademie in samenwerking met het programma Zorg & Veiligheid. Prof. dr. Janine Janssen, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties en bijzonder hoogleraar rechtsantropologie aan de Open Universiteit, verzorgt de inleiding van de twee webinars. Aanmelden is mogelijk op de website van Avans.