null Ziekte en zelfbeeld. Gezondheid, stigma en ervaringsverhalen

Ziekte en zelfbeeld. Gezondheid, stigma en ervaringsverhalen

  • Cultuurwetenschappen
  • CB7202
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

Op 17 augustus 2022 werd schrijfster Lieke Marsman geïnterviewd in het VPRO-programma Zomergasten. Het relaas over haar ziekte – in 2017 werd kraakbeenkanker bij haar geconstateerd – maakte grote indruk, natuurlijk ook omdat inmiddels duidelijk is geworden dat Marsman niet meer zal genezen. In 2017 schreef zij in De volgende scan duurt vijf minuten dat zij dit verslag over haar ziekte nodig had ‘om de tijd kloppend te maken, mijn ziekteproces ietwat uit te rekken.’
Marsmans ‘boekje’ is een van de vele voorbeelden van ziektebelevingsverhalen, een genre dat sinds een aantal decennia in opmars is en dat patiënten helpt bij het greep krijgen op hun ziekte. Steeds vaker stellen mensen hun eigen ziekte-ervaringen op schrift, al dan niet zoals Marsman met literaire ambities, en delen zij deze verhalen bewust met de buitenwereld. Net als De volgende scan duurt vijf minuten worden die teksten geregeld gepubliceerd, maar de afgelopen jaren worden deze ervaringsverhalen misschien nog wel vaker gedeeld via het internet (bijv. in de vorm van blogs). De populariteit van patiëntervaringsverhalen staat niet op zich, maar maakt deel uit van een brede golf van autobiografische publicaties.
Deze cursus stelt het genre van het ziekteverhaal centraal. Met behulp van een narratieve analyse onderzoeken we een variatie aan individuele belevingsverhalen en de rol van stigma, zelfstigma en schaamte daarin. We onderzoeken de bestaande narratieve vertelschema’s, formats en terminologieën om over ziekte te praten en we reflecteren over de gevolgen daarvan. Daarbij komt nadrukkelijk de vraag aan de orde of de individuele ziektebelevingsverhalen zich conformeren aan het ziektediscours daarbuiten, of dat zij dit juist ter discussie stellen.
Ter aanvulling wordt ook een blik geworpen op zowel het verleden (ziekteverhalen in een historisch perspectief) als de toekomst (opkomende initiatieven om verhalen van patiënten in te zetten in de concrete zorgpraktijk).

Deze cursus maakt deel uit van het Focusprogramma Stigma, gezondheid en cultuur.

Leerdoelen
Algemeen
Na het volgen van deze cursus:
- kan je academische teksten lezen met betrekking tot ziektenarratieven en autobiografische literatuur,
- heb je je verder bekwaamd in het schriftelijk uitwerken van een narratieve analyse.

Specifiek
Na het volgen van deze cursus kan je:
- verschillende types van ziektenarratieven onderscheiden,
- de functies van ziektenarratieven benoemen,
- de rol van stigma en zelfstigma in ziekteverhalen herkennen en duiden,
- analyseren in welke mate individuele ziekte-ervaringsverhalen het maatschappelijke ziektediscours bevestigen dan wel contesteren.

Ingangseisen

Je hebt de cursussen CB7002 Ziek of zwak? en CB7102 De verbeelding van (on)gezondheid afgerond of staat ervoor ingeschreven.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Een begeleidingsbijeenkomst in studiecentrum Utrecht. Deze bijeenkomst is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Begeleiders: dhr. dr. J. Oosterholt en mw. dr. N. Beyens. Datum: 21 maart 2025, 13.00-16.00 uur.

EXTRA: Voor studenten die de methodecursus rondom narrativiteit niet hebben gevolgd (of die behoefte hebben aan een opfrisbijeenkomst) wordt een online bijeenkomst georganiseerd waarin de basisprincipes van de narratieve analyse worden toegelicht. Datum: 24 februari 2025, 19.00-20.30 uur.

Begeleidingsbijeenkomsten


Begeleidingsbijeenkomsten
Kwartiel 3 - begeleiders: mw.dr. N. Beyens en dhr.dr. J. Oosterholt
- wo 19-02-2025 / 19.00-20.30 uur / online
- vr 21-03-2025 / 13.00-16.00 uur / studiecentrum Utrecht

Docenten

Mw. dr. Nele Beyens (examinator) en dhr. dr. Jan Oosterholt (plv. examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Deze cursus wordt afgerond met een schriftelijk werkstuk waarin je zelf – aan de hand van enkele sturende vragen – een ziektebelevingsverhaal gaat analyseren. Daarbij dient de rol van (zelf)stigma in het belevingsverhaal bijzondere aandacht te krijgen. Voor deze opdracht krijg je de keuze uit een reeks opgegeven ziekteverhalen.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Digitale reader en digitale leeromgeving.

Digitale leeromgeving

Als student kan je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen gaan. Hier kan je met je medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.