null Digital Storytelling. Mediaproductie en de kracht van digitale verhalen

Digital Storytelling. Mediaproductie en de kracht van digitale verhalen

  • Cultuurwetenschappen
  • CB6902
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

In een digitaliserende wereld verandert de manier waarop we een verhaal vertellen. In deze cursus leer je een digitaal mediaproduct te maken - bijvoorbeeld een video essay, podcast of online interactive – om kennis rondom een thema op het gebied van digitale transities in cultureel erfgoed te vertalen en communiceren met een breed publiek.
Al jaren wordt er geëxperimenteerd met digitale multimedia om een verhaal aantrekkelijker te maken en om uiteindelijk een groter publiek te kunnen bereiken. Ook cultureel erfgoed wordt op steeds meer creatieve, interactieve en digitale manieren gepresenteerd. Met succes. Publiek is niet langer afhankelijk van een plaats of tijd voor het beluisteren van een podcast. Multimediale verhalen zijn interactief; het publiek zelf ‘maakt’ het verhaal, de maker levert slechts de stukken.
Maar door het aantrekkelijk maken van een verhaal kan informatie verloren gaan. Welke (nieuwe) keuzes moeten gemaakt worden bij het vertellen van een verhaal en wat gebeurt er met cultureel erfgoed dat niet digitaal beschikbaar is? Hoe belangrijk is de betrokkenheid van een publiek ten opzichte van het vertellen van het hele verhaal? In een ‘post-truth’ tijdperk waarin waarheid een wankel begrip lijkt te worden en media vele kanten van één verhaal kunnen belichten, zijn deze vragen nog belangrijker.
Bij deze cursus wordt gereflecteerd op zowel deze nieuwe mogelijkheden en uitdagingen die digitale media ons bieden bij het vertellen van een verhaal over cultureel erfgoed door zelf een digitaal mediaproduct te maken.

Deze cursus maakt deel uit van het Focusprogramma Digitale transitie in cultureel erfgoed.

Leerdoelen
Na deze cursus:
- Heb je enkele basisvaardigheden geleerd rondom het maken van een digitaal verhaal aan de hand van een video essay, podcast, of online interactive,
- Kan je zelf een digitaal mediaproduct maken op basis van de in de eerdere modules opgedane kennis en vaardigheden,
- Heb je kennis over de thematiek van digital storytelling en online communicatie,
- Kan je reflecteren op de invloed van digitalisering op storytelling en welke weerslag dit heeft op de maatschappij,
- Kan je onderscheid maken tussen verschillende soorten digitale verhaalvormen en mediaproducties en kan je uitleggen welke plaats deze nemen in het Nederlandse medialandschap,
- Reflecteer je op de beschikbaarheid van bronnen van cultureel erfgoed bij de totstandkoming van het vertellen van een digitaal verhaal over cultureel erfgoed,
- Kan je digitale bronnen, bijvoorbeeld uit een audiovisueel archief, gebruiken in een mediaproductie om daarmee een bepaald thema of onderwerp over cultureel erfgoed (bijvoorbeeld gehaald uit de andere twee cursussen van het focusprogramma) verder uit te diepen en te presenteren,
- Ben je op de hoogte van de beschikbaarheid van kennis en bronnen van cultureel erfgoed en kan je beschrijven hoe dit invloed heeft op de totstandkoming van het vertellen van een digitaal verhaal over cultureel erfgoed.

Ingangseisen

Je hebt de cursussen CB6702 Digitale transities en de beleving van cultureel erfgoed en CB6802 Digital Literacy. Archieven, databases en culturele identiteit afgerond of staat er voor ingeschreven.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Begeleidingsbijeenkomsten (fysiek en online).

Begeleidingsbijeenkomsten


Fysiek, locatie volgt
Kwartiel 3 - begeleiders: mw.dr. E. Huiberts
- vrij 14-02-2025 / 14.00-16.00 uur / locatie volgt
- vrij 07-03-2025/ 14.00-15.00 uur / vragenuurtje / online
- vrij 04-04-2025 / 14.00-15.00 uur / vragenuurtje / online
- vrij 25-04-2025 / 12.00-17.00 uur / online en fysiek in Utrecht

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een digitale reader met teksten.

Digitale leeromgeving

Als student kan je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kan je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.