null Dekolonisatie van erfgoed

Dekolonisatie van erfgoed

  • Cultuurwetenschappen
  • CB6502
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

In Nederland en België werkt het koloniaal verleden, zelfs na decennialange politieke onafhankelijkheid van de koloniën, nog altijd door. Erfgoed is een materiële weerslag van deze doorwerkende koloniale machtsstructuren, wat ook wel ‘de kolonialiteit’ van erfgoed wordt genoemd. Erfgoed is dan ook in hoge mate een (mogelijkerwijs betwist) politiek, dynamisch proces. Wat tot erfgoed wordt bestempeld en van betekenis wordt voorzien, hangt immers samen met bredere ontwikkelingen in de samenleving.

Meer en meer klinkt nu de roep om een kritische benadering en ’dekolonisering’ van erfgoed. Denk maar aan de verschillende protesten over standbeelden van koloniale figuren en instellingen als de ABN AMRO, die hun geschiedenis met betrekking tot het slavernijverleden kritisch onder de loep nemen. Het dekoloniseren van erfgoed gaat dan ook, onder meer, over het analyseren en bevragen van (de geschiedenis van) instituties, collecties en tentoonstellingen: hoe werd en wordt historische kennis georganiseerd, gecategoriseerd en gepresenteerd? Waarom krijgen sommige vormen van kennis en sommige perspectieven op de geschiedenis voorrang boven andere? Wie bepaalt wat er wordt gepresenteerd en gerepresenteerd? Welke stemmen en referentiekaders worden wel en welke worden niet gehoord?

In deze cursus laten we je enerzijds kennismaken met die kolonialiteit van erfgoed en bieden wij je anderzijds handvatten om erfgoed te kunnen dekoloniseren door het met bewustwording van die koloniale machtspolitieke erfenis en met oog voor andere vormen van denken, kennis, cultuur en identiteit te benaderen.

Deze cursus maakt deel uit van het Focusprogramma Diversiteit en inclusie.

Leerdoelen
Na afronding van de cursus heb je de benodigde kennis opgedaan voor het:
- begrijpen en toepassen van kennis over (kritische) erfgoedconcepten, vooral met betrekking tot koloniaal erfgoed,
- identificeren en begrijpen van recente maatschappelijke discussies omtrent de kolonialiteit van erfgoed in samenhang met historische ontwikkelingen,
- verwerven en toepassen van methodologische instrumenten om erfgoed ‘inclusiever’ te beoordelen en te presenteren naar een groot publiek.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Deze cursus wordt dit academisch jaar eenmaal aangeboden.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Standaardbegeleiding en twee bijeenkomsten.

Docenten

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

De cursus wordt afgesloten met een opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit ee digitale reader met teksten.

Digitale leeromgeving

Als student kan je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen gaan. Hier kan je met je medestudenten en de docent informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.