null Herinneringscultuur. Veranderende beelden van de Tweede Wereldoorlog

Herinneringscultuur. Veranderende beelden van de Tweede Wereldoorlog

  • Cultuurwetenschappen
  • CB6002
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

De Tweede Wereldoorlog ligt intussen ver achter ons, maar is nog altijd van betekenis. Dat geldt voor de vele mensen die een persoonlijke betrokkenheid hebben bij de oorlogsgeschiedenis, maar ook in brede zin, als maatstaf voor hoe we betekenis geven aan andere oorlogen. Aan de talloze monumenten, films, romans, documentaires, tentoonstellingen, kunstwerken, educatieve projecten, wetenschappelijke studies en videogames over de oorlog worden nog altijd nieuwe toegevoegd. Die zeggen niet alleen iets over de oorlog; ze laten ook zien hoe er op dat moment betekenis wordt gegeven aan het oorlogsverleden. Die betekenisgeving aan het verleden wordt ook wel herinneringscultuur genoemd.

Deze cursus gaat over de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog, en hoe deze sinds 1945 is veranderd. De focus ligt op Nederland en België, maar er is steeds oog voor de internationale context. We bekijken en bespreken een scala aan beelden en verhalen over de oorlog – van een film uit 1946 over de Slag om Arnhem tot een online interviewcollectie met getuigenverhalen, en van een replica van de Hitlerbunker in Berlijn tot een nagebouwde kampbarak in Westerbork. Hoe passen deze afzonderlijke beelden in het grotere, overkoepelende verhaal over de oorlog op dat moment? Hoe komt zo’n groter verhaal eigenlijk tot stand? En wat is de rol daarin van authentieke historische objecten, plaatsen en getuigenverhalen?

Leerdoelen
Door het volgen en afronden van deze cursus:
- heb je kennis verkregen van relevante theorieën en begrippen uit de memory studies en kan je deze toepassen op een casus,
- kan je de betekenis uitleggen van authentieke objecten, plaatsen en getuigenverhalen in het proces van collectieve herinnering,
- kan je belangrijke ontwikkelingen beschrijven in de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog sinds 1945 in Nederland en België binnen een internationale context,
- heb je kennis van het analyseren van verschillende cultuuruitingen als bron voor herinnering.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Standaard en een begeleidingsbijeenkomst.
Er is een online bijeenkomst op vrijdag 9 mei 2025. De opname is terug te kijken.
Op vrijdag 6 juni 2025 is er een excursie naar Nationaal Monument Kamp Amersfoort (onder voorbehoud, zo mogelijk wordt het een andere oorlogsgerelateerde plaats).
In de week voorafgaand aan de tentamenweek is er een online vragenuur. Daarin kan je vragen stellen over de stof en over de aanpak van de eindopdracht. Datum: vrijdag 4 juli 2025

Begeleidingsbijeenkomsten



Online-bijeenkomst
Kwartiel 4 - begeleider: mw.dr. S. Hogervorst
- wo 07-05-2025 / 09.30-11.15 uur / online introductie
Kwartiel 4 - begeleider: mw.dr. S. Hogervorst
- za 14-06-2025 / 11.00-15.00 uur / Excursie Nationaal Moment Kamp Amersfoort
Kwartiel 4 - begeleider: mw.dr. S. Hogervorst
- wo 02-07-2025/ 09.30-10-.30 uur / online vragenuurtje


Docenten

Examinatoren en begeleiders: Mw. dr. Susan Hogervorst (examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een cursussite in de digitale leeromgeving en een digitale reader.

Digitale leeromgeving

Als student kan je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen gaan. Hier kan je met je medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.