PSY_ArbeidOrganisatie_head_large.jpg
Onderzoeks- en onderwijsteam
 

Onderzoeks- en onderwijsteam

    




 

prof. dr. Joris van Ruysseveldt
Hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie
Vakgroepvoorzitter

Mijn onderzoek betreft processen van adaptatie bij werknemers als gevolg van veranderingen in hun omgeving. Werknemers kunnen zich daar passief aan conformeren. Dit onderzoek richt zich echter op proactief adaptief gedrag. Daarbij nemen werknemers zelf initiatief tot veranderingen met het oog op een betere toekomst. Een kernvraag is hoe en onder welke omstandigheden ze erin slagen een balans te bereiken tussen het voldoen aan eisen uit de omgeving en het verwezenlijken van eigen doelen, ambities en motivaties (= persoonlijk meesterschap).


 

prof. dr. Annet de Lange
Bijzonder hoogleraar Duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt

Mijn onderzoek richt zich op het thema ‘Succesvol ouder worden op het werk: De rol van duurzame inzetbaarheid en zelfmanagement’. Meer specifiek ontwikkel ik nieuwe kennis over de volgende thema’s:

  • psychologische perspectieven op succesvol ouder worden en werk;
  • zelfmanagement, duurzame inzetbaarheid en succesvol ouder worden op het werk;
  • strategieën (selectie, optimalisatie en compensatie) en interventies (preventief versus curatief) voor het bevorderen van succesvol ouder worden op het werk.
dr. Shari De Baets

In mijn onderzoek kijk ik naar de samenwerking tussen ‘mens en machine’. Ik kijk hierbij naar de cognitieve biasen die wij als mens hebben bij het maken van beslissingen, hoe we samenwerken met machines (van simpele software tot AI) bij besluitvorming, wat onze houding tegenover deze technologische hulpmiddelen is en wat het effect van deze houding, accepterend of aversief, is op het gebruik van technologie en de bijhorende performantie. Mijn onderzoeksdomein varieert van performantie-analyse van hybride besluitvorming in de wereld van bedrijfsforecasting en project management, tot het onderzoeken van het effect van technologie introductie op het welzijn van de medewerker.
 

 
Marly van Bruchem, MSc
In mijn promotieonderzoek focus ik op de rol van omstanders in politiewerk. Politieagenten voeren een groot deel van hun werk uit in de publieke ruimte. Hierdoor moeten zij zich niet alleen bezighouden met hun taak op dat moment, maar ook met de omstanders die hun publiek vormen en soms zelf betrokken raken. Om het gedrag van omstanders beter te kunnen inschatten zal ik in kaart brengen in welke situaties omstanders belemmeren en/of helpen. Daarnaast is het belangrijk om te leren van politieagenten die hier mee te maken krijgen: hoe voorkomen of stoppen zij vervelende omstanders, en op welke manieren werken zij samen met helpende omstanders? Om zowel de ervaringen van agenten mee te nemen als wat er daadwerkelijk gebeurt in interacties met omstanders combineert dit onderzoek interviews, observaties en videoanalyse.

dr. Miriam Engels

Mijn onderzoeksinteresse is de samenhang tussen (veranderingen in het) werk en mentale gezondheid en de verschillen tussen de genders daarbij. Vooral tijdens de transitieperiode naar ouderschap ervaren werknemers vaak rolconflicten (work-family conflict). Deze kunnen resulteren in stress en slechtere mentale gezondheid. Het risico kan verminderd worden door persoonlijke hulpbronnen (boundary management, emotieregulatie, etc.) of een ondersteunende omgeving (b.v. leidinggevende, team of partner). Doel is het identificeren van deze factoren en het ontwikkelen van passende interventies. Mijn meest recent onderzoek gaat over implementatie van interventies voor stresspreventie in kleine bedrijven.


 
dr. Ilke Grosemans

Mijn onderzoek richt zich op transitieprocessen, waarbij ik voornamelijk focus op de arbeidsmarktintrede. Vanuit een loopbaanperspectief onderzoek ik op welke manier studenten zich voorbereiden op hun intrede in de arbeidsmarkt, welke (persoonlijke en contextuele) factoren hierbij een rol spelen en op welke manier hun keuzes vorm krijgen. Een kernvraag hierin betreft in welke mate deze factoren, zoals competenties, motivatie, de manier waarop ze naar zichzelf en de arbeidsmarkt kijken, veranderen tijdens een transitieperiode en op welke manier er tijdens loopbaantransities geleerd wordt.

 
dr. Karolien Hendrikx

Mijn onderzoek focust op hoe je samenwerking, leren en vernieuwing bevordert in dynamische werkcontexten. Psychologische veiligheid speelt hierin dikwijls een belangrijke rol. Het gaat om het gevoel dat je hebt in een team dat je veilig bent om jezelf te uiten. Ik kijk hierbij graag naar de interactie tussen context en persoonlijkheid. Onderzoeksprojecten gaan onder andere over de rol van leiderschapsgedrag en interacties met collega's, of over de impact van hybride werken en interventies op de werkvloer.  

 

dr. Nicole Hoefsmit

De duurzame inzetbaarheid van kwetsbare werknemers staat centraal in mijn onderzoek. Met ‘kwetsbaar’ doel ik bijvoorbeeld op werknemers die hun werk hervatten na een periode van langdurig ziekteverzuim. Bij hen bestaat het risico op herhaling. Mijn onderzoeksinteresse gaat uit naar hoe kwetsbare werknemers zo gezond mogelijk en met plezier gaan of blijven werken. Hierbij bestudeer ik ook de belangrijke rol van omgevingsactoren. Welke steun hebben deze werknemers nodig van bijvoorbeeld hun leidinggevenden?


 
dr. Madelon van Hooff

Mijn onderzoek focust met name op het welzijn en de psychische gezondheid van werkenden. Ik ben in het bijzonder geïnteresseerd in factoren die het dagelijks herstel van werkgerelateerde vermoeidheid en stress kunnen bevorderen of juist belemmeren. Daarnaast onderzoek ik processen die verband houden met verveling op het werk. De veranderende werkomgeving (vb. door hybride werken) heeft hierbij mijn bijzondere aandacht. 
 

 

dr. Inge Hulshof

In mijn onderzoek hou ik me bezig met de effecten van overgangsklachten op het werk. Wanneer we aan de overgang denken, denken we vaak aan opvliegers en slecht slapen. Maar wist je dat overgangsklachten ook concentratie- en geheugenproblemen kunnen veroorzaken? En dat deze klachten van serieuze invloed kunnen zijn op de werkprestaties? Vrouwen die hier last van hebben, proberen vaak te compenseren door bijv. harder te gaan werken. Wanneer hierdoor de stress oploopt, is het niet ongewoon dat deze dames worden gediagnostiseerd met burn-out achtige klachten. En dat terwijl de oorzaak van de problemen wezenlijk anders is. In mijn onderzoek hou ik me bezig met het duurzaam inzetbaar houden van vrouwen in de overgang. Wat kunnen ze zelf doen om minder last te hebben van hun klachten, maar ook wat kunnen werkgevers en leidinggevenden doen om hen hierin te ondersteunen?


 
dr. Jill Knapen

Mijn onderzoek richt zich op maatschappelijke ongelijkheid en diversiteit, in de context van de werkomgeving. Als sociaal- en organisatiepsycholoog verdiep ik me daarbij in het proces van percepties van onszelf en anderen en hoe deze ons gedrag beïnvloeden. Vragen die ik daarbij wil beantwoorden zijn bijvoorbeeld “Hoe kunnen we de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam bevorderen?” en “Hoe kunnen organisaties een inclusieve cultuur creëren, waarin werknemers zich, ongeacht hun achtergrond, erbij voelen horen en tegelijkertijd zichzelf kunnen zijn? 
 

Renate Lambermont MSc

Mijn aanstelling binnen de OU richt zich puur op onderwijs, ik haal ontzettend veel voldoening uit het overdragen van kennis, het stimuleren van samenwerking en het bijdragen aan de bloei en groei van onze studenten. Je kunt mij tegenkomen bij vakken als ‘Gespreksvoering’, ‘Psychologische Gespreksvoering’ en ‘Psychodiagnostiek binnen de Arbeids- en Organisatiepsychologie’

drs. Frank van Luik

Ik geef onderwijs in de vakken Gespreksvoering, Conflicthantering en mediation en Inleiding in de psychologie. Verder werk ik (incidenteel) mee aan de cursussen Inleiding in de arbeids- en organisatiepsychologie, Proactiviteit op het werk en Psychologie van organisatieverandering.

 

dr. Karin Proost

Mijn onderzoek handelt voornamelijk over besluitvormingsprocessen in selectie en rekrutering. Vanuit de sociaal-cognitieve psychologie onderzoek ik factoren die de selectiebeslissing vertekenen, zoals bijvoorbeeld de psychologische afstand tussen de selecteur en de sollicitant. Daarnaast onderzoek ik factoren die gerelateerd zijn aan welzijn en professionele ontwikkeling van werknemers, zoals faalangst, leiderschap en job design.


 

dr. Maitta Spronken

In mijn onderzoek bestudeer ik mens-technologie-interactie op de werkvloer vanuit een multidisciplinair perspectief. Hierbij ben ik specifiek geïnteresseerd in determinanten van (1) implementatie, adoptie en slim gebruik van technologische innovaties (bijvoorbeeld Elektronische Patiëntendossiers, AI-based decision-making tools) en (2) welzijn van werknemers in relatie tot nieuwe technologieën (technologische innovaties kunnen bijvoorbeeld het gevoel van autonomie van werknemers ondermijnen). In mijn onderzoek maak ik gebruik van een breed scala aan kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden, zoals 'experience sampling' studies met smartphones, vragenlijstonderzoek, (veld-)experimenten en interviews.

mr. ing. Christine Spronkmans

Mijn onderzoek richt zich op duurzame arbeids(re)integratie van uitkeringsgerechtigden met een (langdurige) afstand tot de arbeidsmarkt. Kwalitatief onderzoek dient hierbij als methode om inzage te geven in de beweegredenen van deze mensen om een stap te zetten naar opleiding en werk. Wat zijn hun motieven en mogelijkheden? In het onderzoek worden zowel praktische als psychologische factoren meegenomen waarbij ook de rol van omgevingsactoren wordt onderzocht.