null Webinar: Van Turing Test naar chatGPT

CW_Webinar_AlanTuring_22835_head_large.jpg

Webinar: Van Turing Test naar chatGPT

Zou AI bestaan zonder Alan Turing? En wat was de invloed van zijn theorie op de wetenschap van nu? In het teken van de Maand van de Geschiedenis 2023 met als thema 'Eureka!' werd op dinsdag 17 oktober 2023 een webinar georganiseerd door de faculteit Cultuurwetenschappen over de Britse computerpionier Alan Turing. De opname is nu terug te kijken.

Hebben we kunstmatige intelligentie dankzij Alan Turing?

Alan Turings interesses waren gefocust op rekenkracht en beperkingen van machines en menselijke hersenactiviteit. Turing kende meerdere Eurekamomenten in zijn leven. Bij het opstellen van de theoretische Turing Machine die de basis vormde voor de eerste computers, in het breken van Nazicodes tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij zijn eerste theorieën over kunstmatige intelligentie en het imitatiespel, de Turing test. In 1950 voorspelde Turing dat we over 50 jaar machines zouden hebben die het imitatiespel kunnen verslaan en op puur intellectueel vlak met mensen kunnen concurreren.

Eureka!

Zijn de voorspellingen, voortgekomen uit zijn Eurekamomenten, waarheid geworden in onze maatschappij en op welke manier? Hoe kijken we nu terug naar zijn theorieën en op welke manier moeten we hiermee omgaan? Cultuurwetenschappers Tom Giesbers en Karin van Leersum nemen je tijdens het webinar mee terug in de tijd waarin Turing tot baanbrekende ontdekkingen kwam.

Kijk het webinar terug

Over Karin van Leersum

Karin van Leersum is een postdoc onderzoeker aan de faculteit Cultuurwetenschappen. Zij heeft interesse in de interactie tussen de technische, sociale, filosofische en medische domeinen. In haar onderzoek naar mensgerichte kunstmatige intelligentie richt zij zich vooral op de gezondheidszorg en kwetsbare doelgroepen zoals ouderen. Hoe wordt kunstmatige intelligentie ingezet in de zorg, wat wordt verstaan onder verklaarbare kunstmatige intelligentie en hoe kan dit vorm krijgen en ingezet worden in zorgverlening? Dit alles gebeurt in samenwerking met verschillende stakeholders in de gezondheidszorg.

Over Tom Giesbers

Tom Giesbers is een filosoof die zich specialiseert in de moderne filosofie. Zijn interesses liggen op de snijvlakken tussen theorie en praktijk, filosofische en historische methodologie en de systematische filosofie van de klassieke Duitse filosofie en de Franse filosofie. Hij werkt als universitair docent aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit, waar hij onderwijs geeft en onderzoek uitvoert rond uiteenlopende onderwerpen zoals drift, de dood, AI en vrijheid van meningsuiting.

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement in Nederland. Honderden culturele, literaire, onderwijs en mediaorganisaties brengen de geschiedenis onder de aandacht. In oktober 2023 staat het thema Eureka! centraal. De Open Universiteit verzamelt verhalen van bekende en minder bekende wetenschappers uit de geschiedenis, opgetekend door haar eigen onderzoekers. Alle verhalen worden gepubliceerd op de pagina ou.nl/maandvandegeschiedenis.