null Waarom werkt psychotherapie?

PSY_Transgender_Zelfstigmatisering_14628_head_large.jpg

Waarom werkt psychotherapie?

Veel mensen hebben baat bij een psychologische behandeling. Maar wat is het nu waardoor zo’n therapie wel of niet werkt? Dat is lang niet altijd goed bekend. Onderzoekers van de Open Universiteit doen er onderzoek naar met ondersteuning van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.

Het onderzoek richt zich specifiek op de mentaliseren bevorderende therapie (MBT). Mentaliseren is het begrijpen en interpreteren van het eigen gedrag en het gedrag van anderen. Bij de meeste mensen gaat dat meestal redelijk goed, omdat ze vrij snel begrijpen wat henzelf en anderen motiveert. Maar bij mensen voor wie mentaliseren lastig is, ontstaan vaak problemen op het gebied van emoties, zingeving, sociale relaties en de identiteit. Die problemen kunnen gerelateerd zijn aan de klachten van een persoonlijkheidsstoornis.

Ervaringen van cliënten

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Simone de la Rie, Cécile Henquet, Bodile Molenaar en Vanessa Torres van de faculteit Psychologie. Ze zijn vooral benieuwd naar het cliëntenperspectief. Het gaat daarbij om kwalitatief onderzoek op basis van interviews bij mensen die een MBT-behandeling hebben gevolgd. De la Rie: 'Er is veel theorievorming over wat werkzaam is in deze behandeling, maar nog weinig empirisch onderzoek en er is ook nog weinig bekend over de ervaringen van cliënten.'

Het onderzoek moet uiteindelijk tot aanbevelingen leiden voor het verbeteren van de MBT-behandeling en nieuwe inzichten opleveren voor verder onderzoek. Het team verwacht het onderzoek aan het einde van dit jaar af te ronden.