null Symposium: Schadeafhandeling 50 jaar na de mijnsluiting: milder, menselijker, makkelijker?

RW_Symposium_Schadeafhandeling_head_large.jpg

Symposium: Schadeafhandeling 50 jaar na de mijnsluiting: milder, menselijker, makkelijker?

Vijftig jaar na de mijnsluiting staat de schade ten gevolge van de mijnsluitingen nog altijd in het brandpunt van de belangstelling. Na-ijlende schade heeft diepe sporen achtergelaten in de mijnstreek, van scheuren in woningen tot verzakkingen en zelfs een ingestort winkelcentrum. Dit najaar komt er (als het goed is!) eindelijk een algemene regeling voor mijnbouwschade in Limburg. De overheid die de taak op zich neemt om schade af te wikkelen ziet zich echter al snel met veel complexe vragen geconfronteerd: wie kan op een vergoeding aanspraak maken, naar welke maatstaven moet deze worden beoordeeld en hoe voorkomen we dat tijdens de rit het wiel opnieuw wordt uitgevonden?

Het symposium 'Schadeafhandeling 50 jaar na de mijnsluiting: milder, menselijker, makkelijker?' vindt plaats op vrijdag 20 september 2024 in Heerlen, voorafgaand aan de oratie van Michiel Tjepkema, hoogleraar Overheidsaansprakelijkheid en mijnbouwschade aan de Open Universiteit.

Tijdens dit symposium staan we stil bij het spanningsveld tussen ruimhartige compensatie en menselijke maat aan de ene kant en de eisen van het aansprakelijkheidsrecht aan de andere kant. In de hoop dat dat kan leiden tot zinvolle lessen voor I3ML en de andere organisaties die betrokken zijn bij de afwikkeling van mijnbouwschade.

Oratie Michiel Tjepkema

Aansluitend aan het symposium zal prof. mr. Michiel Tjepkema om 16.00 uur zijn rede uitspreken, getiteld Schappelijk schadevergoedingsrecht. Schadeafhandeling door de overheid blijft het nieuws halen, of het nu gaat om de afwikkeling van Groningse aardbevingsschade, de afwikkeling van rampschade in Zuid-Limburg of de schade van slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het lijkt er soms op dat de overheid het alleen maar fout lijkt te kunnen doen. Burgers verwachten een menselijke maat en ruimhartigheid, de overheid tuigt regelingen op, die weer aanleiding geven tot nieuwe procedures. Tegelijkertijd lijkt het maatschappelijk draagvlak voor al te ruimhartige regelingen beperkt. In zijn oratie verkent Tjepkema aan de hand van recente schadedossiers vanuit een bestuursrechtelijk perspectief voor welke uitdagingen bestuur, wetgever en rechter zich gesteld zien.

Lees voor meer informatie en aanmelden het nieuwsbericht.