null Burger en overheid

Burger en overheid

  • Rechtswetenschappen
  • RM3803
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

De cursus Burger en overheid is erop gericht om over de grenzen van de rechtsgebieden heen de rechtsverhouding tussen burger en overheid verdiepend te problematiseren. Deze cursus bouwt voort op de mastercursussen Bestuurs(proces)recht in een veranderende rechtsorde en Europees bestuursrecht.

In deze cursus komt tot uitdrukking dat de rechtsverhouding tussen burger en overheid niet beperkt is tot het staats- en bestuursrecht, maar dat die rechtsverhouding ook door het privaatrecht en het Europese recht wordt vormgegeven. Dit komt tevens naar voren in de cursussen Omgevingsrecht en Nederlands migratierecht.

In de eerste twee onderwijsweken staan de volgende vragen centraal: wat is het onderscheid tussen het publiek- en privaatrecht en wat zijn de normcondities van privaatrechtelijk overheidshandelen? Met de beantwoording van deze vragen is er aandacht voor de volgende thema’s: de verhouding tussen de staatsmachten, de netwerksamenleving, rechtspolitieke afwegingen, en dat de toepassing van het recht door het bestuur en de rechter altijd een beargumenteerde keuze is en dat er bij die toepassing ook oog moet zijn voor de belangen van burgers. Deze thema’s lopen als rode draad door de daaropvolgende onderwijsweken.
Als eerste in de onderwijsweken drie tot en met vijf, waarin centraal staat welke verschillende rechtswegen er zijn om de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade door zowel rechtmatig als onrechtmatig handelen en welke materiële criteria daarvoor gelden. In aansluiting op de cursus Europees bestuursrecht wordt in onderwijsweek zes de Europeanisering van het overheidsaansprakelijkheidsrecht behandeld.
Deze cursus wordt in onderwijsweek zeven afgesloten met de ontwikkeling dat het privaatrecht, in het bijzonder het aansprakelijkheidsrecht, door burgers steeds vaker wordt ingezet om invloed uit te oefenen in het publieke domein. In het kader van de verhouding tussen de staatsmachten wordt behandeld dat er een opkomst gaande is van publiek belang-gerelateerde procedures die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat de overheid ten overstaan van de civiele rechter wordt aangesproken op falende overheidsregulering ten aanzien van bijvoorbeeld milieu- en veiligheidsrisico’s.

Leerdoelen
Je dient na succesvolle afronding van de cursus:

Kennis en begrip
- kennis en begrip te hebben van hoe de rechtsverhouding tussen burger en overheid naast het staats- en bestuursrecht door het privaatrecht en het Europese recht wordt vormgegeven,
- kennis en begrip te hebben van hoe het publiek- en privaatrecht zich tot elkaar verhouden,
- kennis en begrip te hebben van hoe naast het recht, de historie, politiek en maatschappij inhoud geven aan de opvattingen over de verhouding tussen de staatsmachten en rechterlijke toetsing,
- kennis en begrip te hebben van op welke wijze en onder welke voorwaarden de overheid het privaatrecht kan inzetten om haar beleidsdoelen te realiseren,
- kennis en begrip te hebben van op welke wijze en onder welke voorwaarden de overheid door de burger aansprakelijk kan worden gesteld,
- kennis en begrip te hebben van op welke wijze en onder welke voorwaarden de burger het privaatrecht kan inzetten om invloed uit te oefenen in het publieke domein.

Contextuele inbedding
- te doorzien dat de rechtsverhouding tussen burger en overheid niet alleen wordt beïnvloed door het recht, maar ook door de historie, maatschappij en politiek,
- te doorzien wat de samenhang is en wat de overeenkomsten en verschillen tussen het publiek- en privaatrecht zijn en wat de beïnvloeding daarvan door het Europese recht is,
- te doorzien dat de bijzondere positie van de overheid in het aansprakelijkheidsrecht veelal is ingegeven door rechtspolitieke afwegingen.

Academische en onderzoeksvaardigheden
- de leerstukken toe te kunnen passen in praktijksituaties,
- in staat te zijn om de rechtsontwikkelingen te beschrijven, analyseren, verklaren en problematiseren,
- in staat te zijn om schriftelijk de samenhang op de voorgeschreven studiestof te geven en daarop kritisch te reflecteren,
- je mondelinge vaardigheden te hebben verbeterd door actief deel te nemen aan de discussie in de colleges.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.


De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Deze cursus maakt deel uit van de afstudeerrichting Bestuursrecht, maar kan ook als keuzecursus gevolgd worden.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis op het gebied van de mastercursussen Bestuurs(proces)recht in een veranderende rechtsorde en Europees bestuursrecht.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Colleges. De onderwijsvorm bestaat uit onlinecolleges, waarbij de voorgeschreven studiestof en opdrachten worden behandeld en er gelegenheid is tot het stellen van vragen en het voeren van discussie.

Docenten

Dhr. prof. dr. mr. R. Ortlep (examinator) en mw. mr. dr. E.M.J. Hardy (plv. examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

- P.J. Huisman & F.J. van Ommeren, Hoofdstukken van privaatrechtelijk overheidshandelen, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave).
- Het hierboven genoemde studieboek wordt per week aangevuld met literatuur en rechterlijke uitspraken. Let op: Deze aanvullende bronnen dien je zelf via de openbare bronnen en de universiteitsbibliotheek te raadplegen.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.