null Computercriminaliteit

Computercriminaliteit

  • Rechtswetenschappen
  • RM0223
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

De samenleving digitaliseert in hoog tempo en dat geldt ook voor de criminaliteit. In toenemende mate wordt door criminelen gebruikgemaakt van elektronische middelen om bepaalde delicten te plegen (denk aan fraude met betaalapps) en worden delicten gepleegd in het digitale domein (denk bijvoorbeeld aan computervredebreuk of fraude op online handelfora zoals Marktplaats.nl). Deze ontwikkelingen hebben regelmatig geleid tot het ontstaan van nieuwe delicten. Ook aan de opsporingskant kan veelal niet worden volstaan met traditionele opsporingsmethoden en -bevoegdheden. In het Wetboek van Strafvordering zijn ondertussen behoorlijk wat ‘digitale’ opsporingsbevoegdheden opgenomen.
In deze cursus wordt eerst in theoretische zin aandacht besteed aan het fenomeen computercriminaliteit, aan kernbegrippen en aan de relevante criminologische theorieën.
Vervolgens wordt gefocust op de impact van de online wereld op de diverse aspecten van het strafrecht, zoals
- politiekundige aspecten en het opsporingsdomein;
- de uitbreiding van het strafrecht met specifieke strafbepalingen die betrekking hebben op onder meer computervredebreuk (hacken), het beschadigen van of heling van gegevens, online fraude, en de online zedendelicten;
- de zogenaamde gedigitaliseerde delicten: klassieke delicten die in toenemende mate door middel van het digitale domein worden gepleegd; en
- de uitbreiding van strafprocessuele bevoegdheden om online delicten op te sporen.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Voorkennis

Het volgen van de cursus vereist geen kennis van digitale techniek, wel interesse in de gevolgen van digitalisering voor het strafrecht.
Kennis van het formele en materiële strafrecht op bachelorniveau wordt verondersteld.

Begeleidingsvorm

Begeleiding vindt plaats in de vorm van een viertal virtuele klassen in het vierde kwartiel, tevens kunnen vragen worden gesteld via het discussieforum, dat gemonitord wordt door de betrokken docenten.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten

Kwartiel 4 - begeleiders: dhr.prof.mr.dr. D. Abels en mw.prof.mr.dr. W. Dreissen en dhr.mr. W. Stol
1. di 29-04-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 1 / dhr. W Stol
2. di 06-05-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 2 / dhr. D. Abels
3. ma! 19-05-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 3 / dhr. D. Abels
4. di 10-06-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 4 / mw. W. Dreissen
5. di 24-06-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 5 / mw. W. Dreissen

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

Het tentamen bestaat uit open vragen die erop gericht zijn te toetsen of de leerdoelen zijn behaald.

Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

08-07-2025 19:00.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.