null Arbeid en zekerheid

Arbeid en zekerheid

  • Rechtswetenschappen
  • RB3602
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

De inhoud van deze cursus is gericht op het kennisnemen van het systeem van sociale zekerheid en de daarbij behorende wetgeving in het algemeen. Je neemt kennis van de werking van en inbedding in het systeem en de relaties met het arbeidsrecht en het fiscale recht. Je plaatst het leerstuk ook in juridisch-economisch en historisch perspectief.

Het is binnen deze cursus niet de bedoeling dat je de actuele regelgeving op het gebied van socialezekerheidsrecht leert toepassen op uitvoeringsniveau. De stof wordt ‘tijdloos’ aangeboden ter illustratie van bestaande systemen. Dit is wenselijk omdat socialezekerheidsrecht op uitvoeringsniveau onderwerp van voortdurende wijzigingen is, maar ook omdat je wordt geacht op academisch niveau ‘over de uitvoering heen te kunnen kijken’ en inzicht dient te verwerven in de werking van de achterliggende structuren en de verwevenheid met de politieke actualiteit.

Leerdoelen
Na afronding van deze cursus heb je de volgende leerdoelen bereikt (de relevante eindtermen staan tussen haakjes achter ieder leerdoel).
Je:
- hebt een grondige kennis van het socialezekerheidsrecht en het ontstaan daarvan (kennis en inzicht);
- bent in staat om de opgedane kennis toe te passen op een casus met meerdere aspecten van het socialezekerheidsrecht (toepassing kennis en inzicht);
- hebt kennisgemaakt met jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep en bent in staat om deze kennis toe te passen op een concrete casus (toepassing kennis en inzicht);
- bent op de hoogte van de theoretische grondslagen en beginselen van het socialezekerheidsrecht en hebt inzicht in de doorwerking van deze beginselen in de praktijk van het socialezekerheidsrecht (oordeelsvorming);
- hebt je ter voorbereiding op het tentamen met open vragen de vaardigheid ‘casus oplossen’ eigen gemaakt, met een specifieke focus op het oplossen van een socialezekerheidsrechtelijke casus (communicatie);
- kunt ‘kritisch reflecteren’ op het socialezekerheidsrecht in toekomstig perspectief (oordeelsvorming).

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden op een vaste startdatum, in het tweede kwartiel.

Deze cursus is onderdeel van de interne minor ‘De ondernemer’ en kan tevens gevolgd worden als losse keuzecursus binnen de externe minor.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van de cursussen Inleiding privaatrecht en Inleiding bestuursrecht.

De cursus Arbeid en zekerheid is complementair met de cursus Arbeidsovereenkomstenrecht. Wie de beide cursussen heeft bestudeerd, heeft een breed overzicht met betrekking tot het socialezekerheidsrecht in relatie tot het arbeidsrecht.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: inhoudelijke vragen kunt u het gehele jaar aan de docenten stellen.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit de volgende onderdelen:
- wettenbundel: P.S. Fluit, Socialezekerheidswetgeving, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave);
- cursusboek: S. Klosse & G. Vonk, Hoofdzaken socialezekerheidsrecht, Den Haag: Boom Juridische Uitgevers (meest recente uitgave);
- een door de Open Universiteit vervaardigde reader.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.