CW_PROEFSTUDEREN_head_large.jpg

Dit is cultuurwetenschappen studeren bij de Open Universiteit

Cultuurwetenschappen is een fascinerend vakgebied. Dit studeren betekent in de praktijk veel lezen en verwerken. Het afstandsonderwijs van de Open Universiteit maakt dit flexibeler dan contactonderwijs aan andere universiteiten. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk in eigen tijd te studeren, maar verlangt eveneens het maken van haalbare en efficiënte planningen. De Open Universiteit biedt de handvatten om efficiënt te studeren.

Hoe ziet je studie er uit bij de Open Universiteit?

De opleidingen zijn onderverdeeld in cursussen waarvan een gedeelte op een bepaald moment kan worden bestudeerd volgens een studierooster. En het andere deel is vrij in te plannen. Deze manier van studeren is bedacht om studeren naast een baan mogelijk te maken. Je dan kunt zelf ongeveer bepalen hoe snel je wilt studeren.

Studeren bij de Open Universiteit doe je voornamelijk thuis. Je hoeft niet naar college, je studeert in een online studie-omgeving. In deze omgeving heb je contact met je medestudenten en docenten en volg je af en toe een gezamenlijke online class. Studiestof, oefententamens opdrachten en nieuws zijn via je eigen account bereikbaar. Dit betekent niet dat je in je eentje studeert, er zijn genoeg activiteiten waarbij je contact hebt met anderen. En soms is dat bij studiebijeenkomsten in een studiecentrum.

Hoe ziet cultuurwetenschappen studeren eruit?

De bachelor van Cultuurwetenschappen is erop gericht om cultuuruitingen te analyseren, te interpreteren en in een breder perspectief te plaatsen. Met andere woorden, we zijn niet alleen gericht op het vergroten en bijbrengen van kennis op het terrein van de cultuur, bijvoorbeeld mode, klimaat en mentale gezondheid, maar ook op het 'actief omgaan' met die cultuur. Je verwerft dus niet alleen kennis, maar leert ook met deze kennis iets te doen. Vandaar de aandacht in het studieprogramma voor academische vaardigheden zoals academische reflectie, schrijven en het doen van onderzoek.