Levenslooppsychologie
-
Psychologie
-
PM1132
-
5 EC
-
Vanaf € 384
-
Voor dit product gelden ingangseisen
Inhoud
De levenslooppsychologie richt zich op de menselijke ontwikkeling die ook na de adolescentie voortduurt en ziet deze ontwikkeling als een levenslang proces. Naarmate mensen ouder worden, wordt bovendien steeds duidelijker dat deze ontwikkeling een pluriform patroon volgt en zowel multidimensioneel als multidirectioneel is: ieder mens loopt een eigen uniek levenspad.
Deze cursus legt de theoretische basis voor de master Levenslooppsychologie waarbij je brede (theoretische) kennis opdoet die de basis vormt voor de rest van de master. Binnen de cursus is er aandacht voor normatieve ontwikkelingsinvloeden, samen met sociale, culturele en historische invloeden en niet-normatieve invloeden die richting geven aan de unieke ontwikkeling van een individu, beschouwd vanaf de jongvolwassenheid tot en met de ouderdom.
Gebaseerd op het biopsychosociaal model besteedt de cursus aandacht aan onderwerpen die relevant zijn voor verschillende fases in de levensloop. Uitgangspunt hierbij is dat de mens niet is voorgeprogrammeerd en in elke fase van het leven een actieve rol speelt in de eigen levensloop. Bestudeerd wordt hoe persoonskenmerken van het individu, mede vanuit positief psychologisch perspectief, in interactie met de omgeving, een rol spelen bij ontwikkeling en (psychologische) groei. Tevens wordt aandacht besteed aan hoe levensgebeurtenissen en daaraan gekoppelde transities ruimte kunnen geven voor persoonlijke groei.
Deze cursus is relevant voor iedereen die interesse heeft in de mens en deze bij zijn ontwikkeling wil ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een functie als psycholoog in de eerstelijnshulpverlening, in een algemeen ziekenhuis, maar ook in andere (zorg)instellingen zoals verpleeghuizen of kinderdagverblijven. Daarnaast kun je denken aan de functies van schoolpsycholoog en beleidsmedewerker of adviseur; ook voor (toekomstige) coaches, mentoren, vertrouwenspersonen, loopbaanbegeleiders, echtscheidingsbemiddelaars en jeugdwerkers kan de opgedane kennis van waarde zijn voor de dagelijkse praktijk.
Leerdoelen
Nadat je de cursus hebt bestudeerd, kun je:
• de verschillende theoretische kaders binnen de levenslooppsychologie beschrijven en toepassen
• diverse empirische onderzoeksontwerpen binnen de levenslooppsychologie herkennen en hun methodologische beperkingen benoemen
• empirisch onderzoek binnen de levenslooppsychologie beoordelen en samenvatten
• ethische kwesties binnen het empirische onderzoek en met betrekking tot bepaalde onderwerpen binnen de levensloop beschrijven en beoordelen
• kenmerken en determinanten van ontwikkeling (lichamelijk, cognitief, persoonlijk en sociaal) beschrijven binnen de diverse levensfasen en de rol die psychosociale factoren hierin spelen toelichten
• levensloopdeterminanten en psychosociale processen die een rol spelen bij de beleving van het levenseinde toelichten
• mogelijke interventies benoemen en opstellen binnen de levenslooppsychologie en de evidentie hiervan beschrijven
• reflecteren op het eigen leven gebaseerd op de aangeboden theorie binnen deze cursus
• aan de hand van een kritische reflectie op relevante onderzoeksliteratuur een wetenschappelijke onderzoeksposter creëren en bediscussiëren.
Aanmelden
Toelichting aanmelden
Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding, variant Levenslooppsychologie.
Voorkennis
Begeleidingsvorm
Docenten
Tentamenvorm
Tentamentoelichting
Tentamendata
Opdracht: volgens afspraak.
Tentamenhulpmiddelen
Het online woordenboek t.b.v. ANS