null Didactiek rekenen en wiskunde 1: een sterke basis

Didactiek rekenen en wiskunde 1: een sterke basis

  • Onderwijswetenschappen
  • OB1302
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Deze cursus duikt in de wereld van het rekenonderwijs en legt een sterke nadruk op het vergroten van je theoretische en vakdidactische kennis op dit gebied. Door bronnen te bestuderen en op praktijkcasussen te reflecteren, ontdek je hoe rekenonderwijs wordt geïmplementeerd in de hedendaagse klas.

Na een kennismaking met de landelijke eisen en systemen die het rekenonderwijs sturen zoom je in op de realiteit van de basisschool. Je krijgt een gedetailleerd overzicht van hoe de leerlijn voor rekenen is opgebouwd, met een focus op hele getallen, gebroken getallen, meten, meetkunde en verbanden. Hierbij leer je niet alleen de begrippen en het vakjargon die essentieel zijn voor een basisschoolleerkracht, maar ook welke materialen en didactiek gangbaar zijn in de praktijk. Je wordt uitgedaagd om de theorie die je bestudeert toe te passen in het analyseren van praktijkcasussen. Na het bestuderen van deze onderwerpen heb je een sterk beeld van de rekendoelen en hoe deze kunnen worden onderwezen. Ten slotte word je voorbereid op het ontwerpen van rekeninstructies. Je verwerkt de opgedane theoretische kennis in een sterke rekeninstructie. Deze hands-on benadering stelt je in staat om je creativiteit te gebruiken en praktische ervaring op te doen in het plannen van rekenlessen die aansluiten bij de behoeften van jouw (toekomstige) leerlingen.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt afgerond,
• kun je uitleggen wat het belang van rekenen en wiskunde is voor het leren en de ontwikkeling van het kind
• kun je uitleggen wat de inhoud en de bedoelingen zijn van de verschillende wettelijke systemen die zijn ontwikkeld voor het reken- en wiskundeonderwijs
• doorgrond je de globale opbouw van het reken- en wiskundecurriculum, waarbij je de verschillende reken- en wiskundedomeinen en doorlopende leerlijnen kunt uitleggen
• kun je de plaats van reken- en wiskundeonderdelen in het curriculum duiden
• heb je een grondig beeld van de inhoud van het reken- en wiskundeonderwijs, waardoor je de daarbij behorende rekentaal, materialen en schema’s/modellen kunt gebruiken in de praktijk
• kun je voorbeelden geven van de belangrijkste vakdidactische benaderingen per leerlijn
• kun je een rekeninstructie ontwerpen waarbij je leerdoelen op een leeftijdsadequate wijze onderwijst die passend is bij de plaats van de les in de leerlijn.

Ingangseisen

Voor opleidingsstudenten (dit ben je na formele toelating tot de bachelor Lerarenopleiding) geldt OB0902 Leren in beeld als ingangseis, d.w.z. dat je deze cursus afgerond dient te hebben dan wel een lopende inschrijving voor deze cursus hebt.

Voor losse cursisten geldt OB0902 niet als ingangseis.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Docenten

Dhr. drs. J.J.A. Huls (examinator) en Dhr. drs. I.G.J.H. Wopereis (plv. examinator).

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen en een opdracht.

Tentamendata

Digitaal individueel tentamen: volgens afspraak.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.