ALG_VeiligeStad_UrbanSafety_15139_head_large.jpg
Buurtbemiddeling: een onderzoek naar de historie, werking en impact
Buurtbemiddeling: een onderzoek naar de historie, werking en impact

(thema 2)

Emile Kolthoff (RW) en Frank Inklaar (CW)

De relatie met je buren is misschien wel het meest basale niveau waarop het thema veiligheid in de stad speelt. Problemen tussen buren kunnen leiden tot juridische procedures, heftige emoties en gevoelens van onveiligheid. Een methode om conflicten tussen buren op te lossen is buurtbemiddeling, een vorm van burgerparticipatie waarbij getrainde vrijwilligers ruziënde buren helpen het contact te herstellen, problemen bespreekbaar te maken en oplossingen te bedenken voor hun conflict.
In dit onderzoek wordt het fenomeen Buurtbemiddeling zowel vanuit twee invalshoeken benaderd. Vanuit de historische invalshoek wordt onderzocht hoe in de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw het proces van toe-eigening in zijn werk is gegaan bij de introductie en verspreiding van het oorspronkelijk Amerikaanse concept van buurtbemiddeling in Nederland, toegespitst op de casus Zwolle als een van de eerste drie experimenten met buurtbemiddeling in Nederland. Vanuit de criminologische en beleidsinvalshoek wordt onderzocht of de doelstellingen van Buurtbemiddeling in de gemeente Zwolle in de afgelopen 20 jaar zijn behaald en of Buurtbemiddeling bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van betrokken burgers.

Het onderzoek is afgerond in maart 2021. Het rapport is online beschikbaar: Buurtbemiddeling als bron van sociaal kapitaal: Een onderzoek naar de historie, werking en impact