null Lezing: Natuurlijke taal programmeren: de brug tussen mensen en AI

OW_LearningAnalytics_15580_head_large.jpg

Lezing: Natuurlijke taal programmeren: de brug tussen mensen en AI

Wat maakt generatieve AI-tools zoals ChatGPT, Dall-E en Midjourney zo populair? Een van de belangrijkste redenen is dat ze ervoor zorgen dat je in natuurlijke taal met AI systemen kunt communiceren. Dit maakt generatieve AI veel toegankelijker dan traditionele computers voor mensen die geen programmeerervaring hebben. Dr. Erik Meijer, computer scientist en ondernemer, geeft op vrijdag 16 februari 2024 een keynote over Natural Language Programming tijdens de studiedag informatica en informatiekunde van de Open Universiteit in Utrecht.

Natuurlijke taal is een inefficiënte manier om ideeën en instructies precies uit te drukken. Daarom creëren informatici programmeertalen en wetenschappers wiskundige notaties. Als AI de toekomst van computergebruik is, hebben we nieuwe programmeertalen nodig om met AI-systemen te converseren.

Op natuurlijke taal gebaseerde programmeertaal

Erik Meijer geeft tijdens zijn lezing uitleg over het ontwerp van een op natuurlijke taal gebaseerde programmeertaal voor het instrueren van AI-systemen. Deze AI-taal is gebaseerd op technieken die ook aan de basis van traditionele programmeertalen liggen. Door de krachten van zowel natuurlijke taal als programmeertalen te benutten, wordt de communicatiekloof tussen mensen en AI-systemen overbrugd.

Keynote

De keynote vindt plaats tijdens de studiedag Informatica en Informatiekunde in Cursus- en vergadercentrum Domstad Utrecht (vlakbij Centraal Station) op vrijdag 16 februari 2024 van 16.50 uur tot 17.35 uur en kan tevens online worden gevolgd. De lezing is toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft in het onderwerp. Wel graag vooraf aanmelden via het aanmeldformulier* (vul een '0' in bij studentnummer).

* Niet meer beschikbaar.

Over Erik Meijer

Dr. Erik Meijer is als computer scientist en ondernemer werkzaam in de Verenigde Staten. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkte als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast was hij als deeltijdhoogleraar verbonden aan de TUDelft en de University of Nottingham (UK). Hij startte een eigen bedrijf (Applied Duality), werkte met Netflix en Google en bij Microsoft en Facebook (Meta) als director of Engineering.