null Hoe laat je computers harder werken?

INF_Rubiconbeurs_11474_head_large.jpg
Duurzaamheid
Hoe laat je computers harder werken?
Moderne computers kunnen meerdere berekeningen gelijktijdig verwerken. Tenminste: de hardware, de computers zelf kunnen dat. Moderne computersoftware laat vaak maar één berekening tegelijk uitvoeren. De mogelijkheden van de processoren worden dus onderbenut en dat is zonde. Sung-Shik Jongmans, onderzoeker bij de Open Universiteit, ontwikkelt innovatieve programmeer- en testtechnieken die het coördineren van gelijktijdige berekeningen versimpelen. Zo wordt het eenvoudiger om software te ontwikkelen die de computers harder laten werken. NWO steunt zijn onderzoek door hem een Veni-financiering toe te kennen.

Programmeertechnieken zijn verouderd

Parallelle software, dat wil zeggen softwareprogramma’s die de computer meerdere berekeningen tegelijk laat doen, is essentieel om de moderne computers optimaal te gebruiken. Opvallend genoeg zijn veel van de huidige programmeertechnieken om parallelle software te ontwikkelen decennia geleden al uitgevonden. Alleen… de computers waren in die tijd maar heel beperkt in staat om die parallelle software te verwerken. Vandaag de dag kunnen de computers het wel, maar zijn de programmeertechnieken verouderd. Dat maakt het ontwikkelen van parallelle software lastig en foutgevoelig. Programmeurs kiezen er daarom vaak voor om hun software maar niet parallel te maken.

Veelbelovende aanpak

De meerderheid van de software die vandaag de dag wordt ontwikkeld is dus nog helemaal niet parallel, waardoor moderne hardware eigenlijk structureel ondergebruikt wordt. Dergelijk ondergebruik wordt in de toekomst alleen maar problematischer, omdat hardware tot steeds meer parallellisme in staat zal zijn. Jongmans, onderzoeker bij de faculteit Management, Science & Technology bij de Open Universiteit, werkt aan innovatieve programmeer- en testtechnieken die het coördineren van gelijktijdige berekeningen versimpelen. Zijn aanpak is veelbelovend en trekt de aandacht. Jongmans won eerder al de IPA Dissertation Award en ontving een Rubiconbeurs voor veelbelovende jonge onderzoekers. Met de VenI subsidie kan hij zijn onderzoek nu voortzetten.

Veni 2018

Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. De Veni wordt jaarlijks toegekend door NWO. De aanvragen worden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. In totaal dienden 1115 onderzoekers een (ontvankelijk) onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er 154 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 14%.