null Evidence based eHealth

Evidence based eHealth

  • Gezondheidswetenschappen
  • GM0102
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

eHealth-toepassingen, zoals websites, apps en telemonitoring, maar ook robotica en het elektronisch patiëntendossier, worden steeds belangrijker in de zorg en de publieke gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan de ouderen- en gehandicaptenzorg, maar ook aan de zorg voor chronisch zieken en de huisartsenpraktijk. eHealth helpt zorggebruikers (patiënten en cliënten) en burgers in het algemeen om meer de regie te nemen over hun gezondheid en om daarin betere keuzes te maken. eHealth biedt zorgprofessionals hulpmiddelen om zorggebruikers (op afstand) te kunnen ondersteunen en is belangrijk om de groeiende zorgkosten te beteugelen. Een voorbeeld is telebegeleiding, waarbij een patiënt met hartfalen minder naar het ziekenhuis hoeft doordat de arts op afstand kan begeleiden.

Maar er zijn ook kanttekeningen te plaatsen. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle eHealth-toepassingen op effectiviteit onderzocht, en kan het zijn dat ze te ingewikkeld zijn in gebruik of niet aansluiten bij de behoeften en vaardigheden van patiënten.

Deze cursus behandelt eHealth vanuit een breed gezondheidswetenschappelijk perspectief. Er is aandacht voor het werkveld waarin en de preventieniveaus waarop eHealth-toepassingen worden ingezet, het belang en de (kosten)effectiviteit van eHealth-toepassingen, het bereik en gebruik ervan en de ethische en juridische aspecten. Ook leer je welke factoren belangrijk zijn bij een systematische ontwikkeling en implementatie van eHealth-toepassingen. In de cursus is veel aandacht voor toepassing. Zo wordt in de studietaken gewerkt met praktijkvoorbeelden en als bijzondere verplichting werk je een toepassingsopdracht uit.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt doorlopen, kun je:
- benoemen welke meerwaarde eHealth kan hebben voor zorg en gezondheid, en wat de inzet kan betekenen voor preventie, zorg, de zorgprofessional, de cliënt/patiënt en hun relatie, en deze inzichten toepassen op voorbeeldcasussen
- verschillende soorten eHealth-toepassingen benoemen (kijkend naar preventieniveaus en de werkvelden in de gezondheidszorg)
- factoren beschrijven die belangrijk zijn bij systematische ontwikkeling van eHealth-toepassingen, en deze inzichten toepassen op voorbeeldcasussen
- beschrijven wat er bekend is over de effectiviteit en kosteneffectiviteit van eHealth-toepassingen en welke factoren belangrijk zijn voor de effectiviteit en kosteneffectiviteit van dergelijke toepassingen, en deze inzichten toepassen op voorbeeldcasussen
- het belang beschrijven van een systematische voorbereiding en uitvoering van implementatietrajecten voor grootschalige implementatie van eHealth-toepassingen en kunnen toelichten welke factoren de implementatie van eHealth-toepassingen kunnen belemmeren en bevorderen, en deze inzichten toepassen op voorbeeldcasussen
- de ethische en juridische aspecten van eHealth benoemen en aangeven hoe hiermee rekening te houden bij de ontwikkeling en implementatie van eHealth-toepassingen, en deze inzichten toepassen op voorbeeldcasussen
- aangeven hoe eHealth-technologie kan worden ingezet voor het analyseren en duiden van gezondheidsgerelateerde data om gezondheidszorgvraagstukken te beantwoorden en om gepersonaliseerde zorg te verlenen (o.a. big data, kunstmatige intelligentie), en deze inzichten toepassen op voorbeeldcasussen
- enkele belangrijke theoretische en praktische vraagstukken met betrekking tot eHealth benoemen
- kritisch reflecteren op de inzet van eHealth in de gezondheidszorg en kan benoemen op welke gebieden extra aandacht nodig is (onder andere kwetsbare groepen, bereik, gebruik), en deze inzichten toepassen op voorbeeldcasussen.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 4.

Voorkennis

De cursus bevat een Engelstalig tekstboek en enkele Engelstalige artikelen, daarom is passieve kennis van de Engelse taal noodzakelijk.
Daarnaast heb je bij voorkeur de cursussen Breed perspectief op gezondheid I Gezondheidswetenschappen (GM0003, kwartiel 1) en Ontwikkeling en implementatie van interventies (GM0002, kwartiel 3) succesvol afgerond.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Je volgt de cursus grotendeels via zelfstudie in de online cursusomgeving. De cursus bevat twee online bijeenkomsten. Aan het einde van de cursus is er een online vragenuur. Tussentijds kun je de docent inhoudelijke vragen stellen via de online cursusomgeving of e-mail. Daarnaast is er een ongemodereerde discussiegroep.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
De online bijeenkomsten worden gepland in de eerste week van de cursus,
halverwege de cursus en aan het eind van de cursus.
De bijeenkomsten vinden plaats in de avonduren. De precieze data van de bijeenkomsten worden nog vastgelegd.


Docenten

Mw. dr. Anke Oenema (examinator) en mw. prof. dr. Catherine Bolman (plv. examinator), mw. dr. Rianne Golsteijn (plv. examinator).

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

De actuele tentameninformatie met betrekking tot deze cursus vind je na aanmelding in de online cursusomgeving.

Let op: het DGT wordt op drie vaste tentamendagen aangeboden binnen de inschrijfduur van 12 maanden. Meld je tijdig aan via de tegel in je mijnOU-omgeving.
Het (geheime) tentamen bestaat uit schriftelijke open vragen. Tevens lever je een opdracht in. De beschrijving van de opdracht en de beoordelingscriteria vind je in de online cursusomgeving.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 14-11-2024 19:00, 06-02-2025 19:00, 10-07-2025 19:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit:
- de online cursusomgeving
- Engelstalig tekstboek eHealth Research, Theory and Development. A multidisciplinary approach, van-Gemert-Pijnen, L., Kelders, S.M., Kip, H., Sanderman, R. (Routledge Taylor and Francis Group, London and New York, 2018)
- enkele wetenschappelijke artikelen (voornamelijk Engelstalig, online beschikbaar).

Mediagebruik

Er zijn enkele video's opgenomen in de online cursusomgeving.

Digitale leeromgeving

Na inschrijving kun je al vanaf een kwartiel voordat de fase met begeleiding start gebruikmaken van de online cursusomgeving met de (verdiepende) literatuur, opdrachten en beeldmateriaal Hier werk je actief aan de leerstof en met praktijktoepassingen. Ook kun je met medestudenten en docent informatie uitwisselen en met medestudenten discussiëren over de leerstof.