null Genomineerden voor de Wetenschapsprijs 2025

ALG_VrijeWetenschap_11431_head_large.jpg

Genomineerden voor de Wetenschapsprijs 2025

De Open Universiteit kent jaarlijks een prijs toe aan een jonge onderzoeker die zich onderscheidt door uitzonderlijke onderzoekprestaties. De bekendmaking van de winnaar en de traditionele prijsuitreiking vindt plaats tijdens de diesviering, dit jaar op donderdag 25 september 2025. De prijs bestaat uit een beeldje, een oorkonde en een geldbedrag dat mag worden besteed aan onderzoek.

Genomineerden

Dit zijn de genomineerden voor de Wetenschapsprijs 2025:

Clara Maathuis (faculteit Bètawetenschappen)
Clara heeft een trackrecord opgebouwd in multidisciplinair onderzoek naar het ontwikkelen van verantwoorde, veilige, ethische en betrouwbare AI-systemen die ethische, maatschappelijke en juridische principes, normen en waarden respecteren en implementeren. Haar onderzoek wordt gekenmerkt door het gebruik van verschillende methoden en technieken uit de AI die kunnen bijdragen aan het beteugelen van conflicten en bedreigingen in de wereld en het bevorderen van maatschappelijk welzijn. Met deze aanpak levert ze een bijdrage aan toepassingen op het gebied van defensie, cybersecurity en sociale media, en werkt ze in verschillende projecten aan het gebruik van AI ter bevordering van de energietransitie.

Karin van Leersum (faculteit Cultuurwetenschappen)
Karin is gespecialiseerd in mensgerichte 'explainable' kunstmatige intelligentie (XAI) met een focus op de zorg voor ouderen. Ze is een gepassioneerd onderzoekster op het snijvlak van medische technologie en sociologie. Karins onderzoek komt voort uit een gebrek aan empirisch onderzoek naar de behoeften aan XAI. Met haar unieke profiel en interdisciplinaire achtergrond heeft ze als doel om begrip van AI in onze maatschappij te vergroten, en met name hoe belanghebbenden AI-innovaties en nieuwe vormen van gezondheidsdata op verantwoorde wijze kunnen opnemen in hun dagelijks leven.

Kristof Struyfs (faculteit Managementwetenschappen)
De hoofdnoot van Kristof’s academische werk is de impact van het emissiehandelssysteem van de Europese Unie (EU ETS) op de strategieën en waarde van bedrijven. Gezien de status van het EU-ETS als wereldwijde koploper op het gebied van klimaatbeleid, biedt zijn onderzoek waardevolle inzichten voor managers, beleidsmakers en andere betrokken belanghebbenden over de hele wereld. Naast deze focus op het milieu is Kristof bezig de scope van zijn onderzoek te verbreden naar interdisciplinair onderzoek, waaronder zijn recente onderzoek naar de impact van de vierdaagse werkweek die in België werd ingevoerd.

Leen Catrysse (faculteit Onderwijswetenschappen)
Leen werkt op het snijvlak van fundamenteel en toegepast onderzoek, waarbij zij inzichten uit cognitieve psychologie vertaalt naar praktische toepassingen in digitale leeromgevingen. Een van haar meest veelbelovende bijdragen is de ontwikkeling van een onderzoekslijn rond webcam-based eye-tracking. Deze technologie maakt het mogelijk om leerprocessen op afstand te meten met een standaard laptopcamera, zonder dat dure gespecialiseerde apparatuur nodig is, met als doel de effectiviteit van onderwijs te verbeteren.

Thomas Gültzow (faculteit Psychologie)
In zijn onderzoek hanteert Thomas een 'mixed methods'-benadering binnen twee onderling verbonden onderzoekslijnen: (1) het toepassen van gedrags- en besluitvormingswetenschappen om mensen te ondersteunen bij maatschappelijke transities en (2) het bevorderen van inclusiviteit binnen de sociale wetenschappen voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Zijn onderzoek heeft een brede reikwijdte en richt zich op het verbeteren van zowel individuele als planetaire gezondheid en gelijkheid.

Sien Devriendt (faculteit Rechtswetenschappen)
Sien heeft zich in korte tijd op meerdere vakgebieden binnen en buiten het juridisch domein weten te bekwamen. Zo is ze onder meer betrokken bij het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Innovating for Resilience. Daarnaast ze zich snel kunnen specialiseren in andere rechtsgebieden, zoals familierecht en gegevensbeschermingsrecht. Haar uitstekende bijdrage aan het WODC-onderzoek naar openbare registers en gegevensbeschermingsrecht getuigt hiervan.

Criteria

Bij de keuze voor een winnaar van de Wetenschapsprijs 2025 wordt gelet op de volgende criteria:

  • Omvang en kwaliteit onderzoeksoutput
  • Breedte van het onderzoeksveld (scope)
  • Maatschappelijke relevantie
  • Publicitaire aandacht voor het onderzoek
  • De betekenis van het onderzoek voor de Open Universiteit als wetenschappelijke instelling
  • De mate van internationale oriëntatie
  • Erkenning buiten de Open Universiteit c.q. gebleken waardering door peers
  • Activiteiten/ prestaties als (co)promotor c.q. als begeleider van junior onderzoekers.

Jury

De jury wordt gevormd door de rector magnificus (voorzitter) en de coördinatoren onderzoek van de faculteiten.

Uitreiking

Tijdens de dies natalis op donderdag 25 september 2025 wordt de winnaar bekendgemaakt. De Wetenschapsprijs bestaat uit een oorkonde, een beeldje en een cheque van 3.000 euro, te besteden aan onderzoek.