null Fundamentele rechten en de rol van de rechter

RW_Boek_FundamenteleRechten_23082_head_large.jpg

Fundamentele rechten en de rol van de rechter

Wat valt er onder het begrip 'religie'? Wanneer is een uiting 'haatzaaien'? Wordt het verspreiden van 'nepnieuws' beschermd door de vrijheid van meningsuiting? Omvat het recht op leven ook het recht op maatregelen tegen klimaatverandering? Rechtswetenschappers van de Open Universiteit hebben samen het boek 'Fundamentele rechten en de rol van de rechter' samengesteld, dat in januari 2024 is verschenen bij Boom Uitgevers.

Beroep op fundamentele rechten

Steeds vaker doen mensen een beroep op fundamentele rechten om uiteenlopende aanspraken te onderbouwen. Voorbeelden zijn de claims tegen de Staat in de klimaatzaken, de pleidooien voor erkenning van het recht op een eigen identiteit en het beroep op het recht op lichamelijke integriteit door tegenstanders van verplichte vaccinaties.

Rol van de rechter

Hoe ver mag de rechter gaan in het bepalen van de reikwijdte van fundamentele rechten? Zou de rechter alle wetgeving aan de Grondwet moeten kunnen toetsen? Hoe vermijdt hij dat hij daarbij het terrein van de politiek betreedt? Gaat de rechter in sommige gevallen te ver, of juist nog niet ver genoeg? Vanuit diverse perspectieven op fundamentele rechten en de rol van de rechter bieden de bijdragen aan deze bundel inzichten die uitnodigen tot nadere reflectie. Het boek is met name interessant voor juristen, rechtsfilosofen en politieke wetenschappers.

Auteurs

Het boek werd samengesteld en deels geschreven door dr. mr. Derk Venema, mr. dr. Tom Herrenberg, mr. dr. Mirjam van Schaik en prof. dr. Carla Zoethout, allen verbonden aan de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit. Het boek is vanaf nu online verkrijgbaar: Fundamentele rechten en de rol van de rechter | Venema, Herrenberg, Van Schaik, Zoethout | 9789462128804 | Boom.