null Fitter na kanker dankzij Onco-Active

PSY_OncoActive_15803_head_large.jpg
Gezondheid
Fitter na kanker dankzij Onco-Active
Onco-Active is een bewegingsprogramma voor mensen tijdens en na een behandeling tegen prostaat- of darmkanker. Patiënten die het programma volgen knappen sneller op. Zo blijkt uit de resultaten van onderzoek naar de effectiviteit van het programma. Ook voelen de deelnemers zich minder moe dan de controlegroep.

Onderzoeker Rianne Golsteijn, docente aan de Open Universiteit bij de faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen, is tevreden over het resultaat: 'Vooraf hadden we verwacht en gehoopt dat mensen meer gaan bewegen. Het is mooi te zien dat ze dat daadwerkelijk doen.' Bewegen is goed voor iedereen, maar voor (oud)kankerpatiënten nog meer. Fysieke activiteit helpt niet alleen om lichamelijk weer fitter te worden. Het stimuleert ook zelfwaardering, helpt tegen somberheid en verlaagt het risico op terugkeer van de kanker. Veel kankerpatiënten gaan echter niet uit zichzelf meer bewegen.

Actieve leefstijl

Bij Onco-Active gaat het niet per se om sporten; het doel is een actievere leefstijl in het dagelijks leven te stimuleren. Prostaat- en darmkankerpatiënten krijgen een, door de computer op de persoon afgestemd, beweegprogramma. De deelnemer ontvangt schriftelijk of via een interactieve website vervolgens regelmatig informatie en tips over bewegen. Ook krijgt de deelnemer inspiratiefilmpjes, foto’s en actieplannen die specifiek op hem of haar van toepassing zijn.

Gezondheidswinst

Gezondheidswetenschapper Golsteijn voerde haar promotieonderzoek uit voor de (OU) vakgroep Gezondheidspsychologie onder bijna 500 patiënten van 17 ziekenhuizen. Van hen heeft 60 procent prostaat- en 40 procent darmkanker. De helft van de groep nam deel aan Onco-Active en de andere helft was controlegroep.

De gezondheidswinst is vooral zichtbaar in de eerste zes maanden na een behandeling. Deelnemers aan Onco-Active bewegen meer minuten per dag. Ook knappen ze sneller op en voelen ze zich minder vermoeid, vooral de darmkankerpatiënten. 'Een darmoperatie is heel ingrijpend, waardoor er meer snelle winst te boeken is', zegt de promovenda. 'Maar ook deelnemers met prostaatkanker laten een significant verschil zien in vergelijking met de controlegroep.' De resultaten voor de effecten na twaalf maanden worden momenteel nog geëvalueerd.

Nominatie Best Student Award

Rianne Golsteijn hoopt eind dit jaar aan de Open Universiteit te promoveren op haar onderzoek. Ze is in elk geval al genomineerd voor de 'Best Student Award' van de Special Interest Group for cancer prevention and managing van de International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity. De uitreiking is tijdens het ISBNPA-congres dat van 4 tot 7 juni 2019 in Praag wordt gehouden.

Meer informatie over Onco-Active