null Lerarenopleiding Open Universiteit

SG24-25_BAOW_SG_2425_head_large.jpg

Lerarenopleiding Open Universiteit

  • Onderwijswetenschappen
  • Voltijd/deeltijd
  • 180 EC
  • Nederlands
  • Bachelor of Science (BSc)
  • september/februari
  • 28 uur per studiepunt
  • Bepaal zelf je studietempo
  • Verkort je studie met vrijstellingen
  • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
  • Academisch jaar 2024-2025
Heb jij de ambitie om academisch leerkracht primair onderwijs en onderwijskundige te worden? Wil je wetenschappelijke inzichten over effectief onderwijs vertalen naar de klas? En het verschil maken voor leerlingen door het lesgeven te combineren met het ontwerpen van onderwijs of het uitvoeren van onderwijskundig (praktijkgericht) onderzoek? Dan is de bachelor Lerarenopleiding (officieel Lerarenopleiding Open Universiteit) dé studie voor jou!


Wat leer je in deze opleiding?

Je leert hoe je op een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde manier je lessen in het PO voorbereidt, uitvoert en evalueert. Op basis van de laatste inzichten uit de wetenschap kun je de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en leer je om met een wetenschappelijke bril te kijken naar (je eigen) didactisch en pedagogisch handelen. Tegelijkertijd maak je kennis met de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de onderwijswetenschappen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe ons geheugen werkt en hoe je technologie op een verantwoorde manier kunt inzetten in het onderwijs. Ook doe je ervaring op met het opzetten en uitvoeren van onderwijskundig onderzoek, het ontwerpen van onderwijs en hoe je kunt innoveren in het onderwijs.  

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Heb jij hart voor onderwijs en wil jij je als professional vanuit een andere sector (deels) laten omscholen tot academisch leerkracht PO? Of ben je al werkzaam in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsassistent, maar heb je nog geen lesbevoegdheid? Of je nu (onbevoegd) voor de klas staat of een overstap naar het onderwijs overweegt, iedereen die de ambitie heeft om academisch leerkracht PO te worden en daarbij op zoek is naar academische onderwijskundige verdieping, is helemaal op zijn plek bij de bachelor Lerarenopleiding.

Studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
  • deeltijd studeren in je eigen tempo 
  • mix van fysiek onderwijs en afstandsonderwijs
  • stage bij erkende opleidingsscholen
  • intensieve begeleiding door docenten, schoolopleiders en werkplekbegeleiders
Lisa Reinders

Docent

Doordat je kunt uitzoomen en kunt overzien, kun je ook snel schakelen op maatwerk voor de kinderen en waar ze behoefte aan hebben. Uiteindelijk draait het erom om de kinderen met goede sociale en emotionele vaardigheden en tegelijkertijd goed gecijferd en geletterd van school te laten komen, zodat ze zichzelf kunnen voorzien in de maatschappij. Lees hier haar verhaal.

De bachelor Lerarenopleiding is de enige volledig academische lerarenopleiding primair onderwijs, waarbij je ook onderwijskundige kennis, vaardigheden en attitudes opdoet. Eén van onze speerpunten is ‘teach as you preach’. We richten ons eigen onderwijs daarom in zoals we ook van jou verwachten dat je dat in de beroepspraktijk zult doen. Door het goede voorbeeld te geven en dit toe te lichten, maar ook door jou zelf de vertaalslag te laten maken naar de context van het primair onderwijs. Dus, de academische leerkracht als een evidence-informed scientist practitioner.
 

Opzet

De opleiding start met de verplichte cursus Leren in beeld. Daarna kies je één van de vier leerlijnen.  
  • Leerlijn Didactiek en pedagogiek (60 EC): je maakt kennis met zowel vakdidactisch als pedagogisch handelen in het primair onderwijs (hierna: PO). De vakdidactiek is gericht op taal, rekenen, kunst- en cultuureducatie en Wereldoriëntatie 1 en 2. 
  • Leerlijn Methoden en statistiek (20 EC): vanuit een gedegen basis in de onderzoeksmethoden ga je je verdiepen in verschillende onderzoekdesigns en kwalitatieve en kwantitatieve methoden. Daarnaast leer je om (praktijkgericht) onderwijskundig onderzoek te ontwikkelen en uit te voeren en te rapporteren volgens algemeen geldende wetenschappelijke richtlijnen.
  • Leerlijn Inleiding in de onderwijswetenschappen (25 EC en 15 EC vrije ruimte): in dit onderdeel krijg je een theoretische inleiding in de verschillende basisdisciplines van de onderwijswetenschappen. Hierbij linken we (wetenschappelijke) theorie en praktijk.  
  • Leerlijn Academische en professionele vorming (15 EC en 35 EC stage): hier ontwikkel je de academische en beroepsvaardigheden die nodig zijn voor het beroep van zowel academisch leerkracht primair onderwijs als onderwijskundige. Met theoretische vakken en vier stages in de verschillende bouwen van het PO.
Je sluit de opleiding af met het Afstudeerproject van 10 EC, waarin je aantoont dat je de opgedane kennis en vaardigen uit de vier leerlijnen en de stages met elkaar kunt verbinden. Maar ook dat je in staat bent om een wetenschappelijk onderzoeksverslag, onderwijskundig ontwerp of adviesrapport te maken. 
Wil je meer weten, vraag dan de studiegids aan. 
 

De eerste cursus: Leren in beeld  

In de verplichte startcursus, Leren in beeld, doorloop je een zogenaamd valideringstraject. Hierin brengen we jouw competenties in kaart. Hoe verhouden deze zich tot het profiel van startbekwaam academische leerkracht, en welke competenties moeten nog ontwikkeld worden om tot dit niveau te komen? Deze informatie bundel je in een portfolio. Op basis hiervan kijken we of je mogelijk in aanmerking komt voor vrijstelling(en). 
In de cursus leer je welke leerstrategieën je kunt gebruiken, hoe deze zich verhouden tot wetenschappelijke inzichten over effectief leren. Je krijgt tips hoe je op een effectieve en efficiënte manier kunt studeren. Ook leg je enkele kennistoetsen af om te kijken of je kennisniveau in Taal en Rekenen-wiskunde op peil is. 
Tenslotte kijken we samen of de opleiding bij je past. Heb je affiniteit met het beroep van academisch leerkracht PO en met het volgen van een academische lerarenopleiding? Is de opleiding een goede match en biedt deze waar jij naar op zoek bent?
 

Stages

Verspreid over de opleiding loop je vier keer stage (variabele cursussen). De stages zijn in principe gepland in jaar 1, jaar 3, jaar 5 en jaar 6. Afhankelijk van je wensen en in nauw overleg met je stageschool is het mogelijk je stage in een ander jaar te volgen. Meer informatie hierover vind je in de studiegids of hier.

Opbouw

De Lerarenopleiding heeft een omvang van 180 EC: de propedeuse (60 EC) en de postpropedeuse (120 EC). Bij een studietempo van 30 EC per jaar, waarbij je ongeveer 20 uur per week studeert, doorloop je de opleiding binnen zes jaar. Voor de invulling van de vrije ruimte (15 EC) kun je cursussen volgen uit het keuzeaanbod van de Lerarenopleiding, cursussen van een andere wo-bacheloropleiding van de OU of cursussen die met toestemming van de Commissie voor de examens elders gevolgd worden. 
Ieder studiejaar is ingedeeld in vier kwartielen en een zomerperiode. De cursussen hebben een vast of variabel startmoment en zijn binnen deze structuur geprogrammeerd, zodat je vooraf een realistisch studieplan kunt maken. Je bestudeert een vaste cursus binnen een kwartiel van 10 weken en rondt deze af met een tentamen in week 11. Soms loopt een cursus over twee kwartielen. Met een variabele cursus kun je op ieder gewenst moment starten. In het jaarrooster zie je of een cursus vast of variabel is, wanneer deze ingepland is en welke tentamenvorm de cursus heeft. Sommige cursussen worden twee keer per jaar aangeboden. Vertragen en versnellen is ook mogelijk in overleg met de studieadviseur, bijvoorbeeld door vooruit te werken of tijdens de zomerperiode een cursus te bestuderen.

Jaarrooster 

Download hier

Academisch studeren op jouw manier

De bachelor Lerarenopleiding kun je optimaal combineren met je baan en sociale activiteiten. Je studeert vooral thuis en gaat incidenteel naar (virtuele) colleges. Je maakt online opdrachten, volgt virtuele en soms fysieke bijeenkomsten en staat online in contact met medestudenten en docenten. Hoeveel cursussen je per jaar volgt bepaal je zelf. Om je te helpen met jouw planning zijn er temposchema’s. Ook kunnen onze studieadviseurs een planning op maat voor je maken. Samen met de studieadviseur bekijk je jouw meest ideale studietraject, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie. Flexibel en op maat studeren dus!

Begeleiding

Je krijgt persoonlijke studiebegeleiding, voornamelijk via de online leeromgeving. Afhankelijk van de cursus neem je deel aan online bijeenkomsten, facultatieve groepsbijeenkomsten in de studiecentra en landelijke studiedagen. Met vragen over de inhoud van een cursus, studietaak of tentamen kun je terecht bij de docent van de cursus. In de eerste cursus van de opleiding word je gekoppeld aan een mentor die fungeert als eerste aanspreekpunt en die jou begeleidt bij het vinden van een stageplek. 
Tijdens de stages word je begeleid door een werkplekbegeleider, een instituutsopleider en een schoolopleider. De werkplekbegeleider is de leerkracht van de groep waarin je stage loopt. Hij/zij bespreekt met jou de voorbereiding van je lessen en evalueert deze achteraf met je. Vanuit de opleiding word je begeleid door een docent van het stageteam, de instituutsopleider. Deze docent fungeert als het centrale aanspreekpunt voor jou tijdens je stage en is beschikbaar als vraagbaak voor jou en de werkplekbegeleider. De instituutsopleider legt meerdere stagebezoeken af om jouw ontwikkeling te monitoren en hier samen met jou op te reflecteren. Omdat je regelmatig in verschillende groepen zult lesgeven tijdens je stage is er op de school of het schoolbestuur een schoolopleider aanwezig, die vanuit de stageschool meer overkoepelend zal begeleiden. Bij voorkeur is de schoolopleider academisch geschoold en is hij/zij rolmodel voor het bouwen van bruggen tussen theorie en praktijk. 
 

Tentaminering

Je sluit elke cursus af met een tentamen. De tentamenvorm verschilt per cursus. Dit kan een online tentamen zijn of een opdracht. De online tentamens vinden plaats in een studiecentrum bij jou in de buurt of thuis met een online monitoringsysteem (proctoring). Bij elke cursus heb je drie tentamenkansen binnen de inschrijftermijn van twaalf maanden. In het jaarrooster staat hoe en wanneer de cursus getentamineerd wordt.

Digitale omgeving

Als student heb je via mijnOU toegang tot een aantal online diensten. Zo kun je je online aanmelden voor cursussen en tentamens en jouw studiepad bekijken. Je hebt toegang tot elke cursus waarvoor je staat ingeschreven. In de cursusomgeving vind je alle informatie die nodig is voor de studie: actuele mededelingen, studeeraanwijzingen, online studiemateriaal, opdrachten, oefententamens, een discussieforum waar je contact hebt medestudenten en docenten. Je volgt online groepsbijeenkomsten en colleges en je hebt toegang tot de uitgebreide online bibliotheek.

Studiecentra

De Open Universiteit heeft verschillende studiecentra in Nederland en Vlaanderen. Hier ontmoet je medestudenten en docenten en kun je -wanneer je dit wilt- tentamens afleggen. Je kunt er ook het studiemateriaal inzien of lezingen bezoeken. Bovendien worden hier de begeleidingsbijeenkomsten gehouden.

Aanmelden

Om aan te melden maak je eerst een mijnOU-account aan (Aanmelden). Op deze manier vraag je toelating tot de opleiding aan. Zodra je aanvraag door ons is ontvangen, vragen we je om bewijsstukken op te sturen om aan te tonen of je toelaatbaar bent. Vraag tijdig toelating aan; het afhandelen van een toelatingsverzoek kan namelijk vier tot acht weken duren. Nadat je formeel bent toegelaten tot de opleiding, krijg je in mijnOU een studiepad. Via je studiepad meld je je aan voor de eerste cursus. 

Starten

Wil je starten met de opleiding? We adviseren je om eerst een adviesgesprek met een van onze studieadviseurs te houden. Op basis van je vooropleiding, persoonlijke situatie en beschikbare tijd bekijken zij samen met jou wat de mogelijkheden zijn en wat het beste bij je past. Je krijgt ook informatie over de toelatingsprocedure. Een adviesgesprek aanvragen kan het hele jaar.
De eerste cursus, Leren in beeld, start twee keer per jaar op een vast moment, in september en februari. Twee keer per jaar is er een startbijeenkomst in september en februari. Hier krijg je uitgebreide informatie over de opleiding en maak je kennis met je docenten en medestudenten.

Voorkennis

Het is belangrijk dat je naast de Nederlandse taal ook de Engelse taal goed (passief) beheerst, aangezien je ook Engelstalige boeken en artikelen gaat lezen en gebruiken. Tentamens, scripties en presentaties zijn wel altijd in het Nederlands. Voor sommige cursussen gelden ingangseisen: je moet dan eerst een andere cursus hebben gevolgd of afgerond, of daar een lopende inschrijving voor hebben, om aan de volgende cursus te mogen beginnen.

Toelating

Om een bacheloropleiding of -cursus aan de Open Universiteit te volgen heb je normaliter geen diploma nodig en hoef je ook geen toelatingsexamen te doen. Voor de bachelor Lerarenopleiding zijn er wel vooropleidingseisen en kan het mogelijk zijn dat je een toelatingstoets moet afleggen. Informeer hiervoor bij de studieadviseur of kijk op deze pagina.

Vrijstelling

De opleiding wordt zoveel mogelijk afgestemd op wat jij op basis van je eerdere opleidingen en werkervaring allemaal al kunt en weet. Via een valideringstraject in de eerste cursus breng je jouw relevante kennis en praktijkervaring (eerder verworven competenties) in kaart. Uniek is dat deze EVC-procedure niet voor de poort wordt doorlopen, maar een belangrijk en verplicht onderdeel is van de opleiding, waarin onze docenten je zullen begeleiden. Op basis van de uitkomsten van dit valideringstraject kom je eventueel in aanmerking voor vrijstelling van bepaalde vakken zodat je zo snel mogelijk je lesbevoegdheid kunt halen. 

Collegegeld

Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Bereken zelf je kosten.
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.

Levenlanglerenkrediet

Het levenlanglerenkrediet (LLLK) is een vorm van studiefinanciering waarvan je tot je 56ste levensjaar gebruik kunt maken. Je vraagt dit krediet aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Kom je niet in aanmerking voor het LLLK, kijk dan of de Kortingsregeling Collegegeld Open Universiteit (KCOU) voor jou van toepassing is. 

Wat kun je met jouw diploma?

Na afronding van de opleiding ontvang je een Bachelor of Science getuigschrift én ben je volwaardig en bevoegd leerkracht PO. Dit betekent dat je aan de slag kunt in het reguliere basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs. Door het sterke onderwijskundige karakter van de opleiding kun je naast het lesgeven, aanvullende werkzaamheden binnen én buiten de klascontext uitvoeren, bijvoorbeeld als onderwijskundig ontwerper, onderwijsinnovator of onderzoeker. Dit hybride docentschap vergroot jouw duurzame inzetbaarheid en doorgroeimogelijkheden. En wanneer je dit wilt kun je, na afronding van de opleiding, direct doorstromen naar de master Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit.

Diploma

Getuigschrift wo-bachelor. 

Titel

Als afgestudeerde mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. Deze titel is internationaal erkend. 

Waardering

De Bachelor Lerarenopleiding is nog niet gestart en dus nog niet opgenomen in de beoordelingen.
In de Keuzegids Masters 2023 krijgt de master Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit een goede beoordeling en staat de opleiding op de eerste plaats in de ranglijst van het vakgebied. Vooral de aspecten inhoud van het programma, docenten, wetenschappelijke vorming en communicatie met studenten krijgen positieve waarderingen.  
In de Nationale Studentenenquête NSE over studenttevredenheid eindigt de masteropleiding Onderwijswetenschappen opnieuw op de eerste plaats. Studenten geven de opleiding een 3.98 op 5. 

Contact

Wil je meer informatie of eerst een persoonlijk adviesgesprek voordat je met de bachelor Lerarenopleiding start? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs.

Accreditatie

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft de bachelor Lerarenopleiding geaccrediteerd. De NVAO waarborgt de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.