null Bibliotheek kan promovendi ondersteunen bij onderzoeksproces

OW_Promotie_SharonFavaro_15069_head_large.jpg

Bibliotheek kan promovendi ondersteunen bij onderzoeksproces

Promovendi hebben bepaalde informatievaardigheden nodig om onderzoek te doen. Het aanleren van die vaardigheden gebeurt nu vaak ad hoc. In haar proefschrift onderzoekt bibliotheek- en informatiewetenschapper Sharon Favaro hoe de integratie van bibliotheekbronnen met nieuwe tools en technologie het onderzoekswerk van promovendi en postdocs kan ondersteunen. Vrijdag 6 oktober 2023 om 16.00 uur verdedigt zij haar proefschrift aan de Open Universiteit.

Van promovendi en postdocs wordt verwacht dat ze semi-zelfstandig onderzoek kunnen doen, artikelen kunnen schrijven en/of subsidievoorstellen kunnen indienen. In de praktijk blijkt dat het hen vaak ontbreekt aan de benodigde informatievaardigheden hiervoor.

Grotere toegankelijkheid van informatie

Aanleiding voor het onderzoek van Sharon Favaro is de veranderende rol van bibliotheken. Vroeger gingen wetenschappers (in spé) naar de bibliotheek om informatie op te zoeken, waarbij een bibliothecaris hen hielp door de fysieke collecties te navigeren. Dankzij de huidige informatietechnologie is niet alleen de toegankelijkheid van informatie vergroot, ook hebben gratis en betaalde diensten zoals Google Drive, Dropbox en sociale media (Facebook, het vroegere Twitter) de onderzoekspraktijk veranderd.

In haar proefschrift 'Information flow: Examining integration of library resources and new tools and technology to support the doctoral Education students' research workflows'1 onderzoekt Sharon Favaro hoe promovendi, vooral in de onderwijswetenschappen, tegenwoordig literatuuronderzoek doen. Hoe beginnen ze met het zoeken naar informatie? Waar zoeken ze (de bibliotheek, het internet)? Wat gebeurt er als ze eenmaal informatie hebben gevonden? Hoe bewaren ze informatie, en waar? Hoe bepalen ze wat ze bewaren? Hoe analyseren ze gegevens en hoe delen ze hun eindproducten (paper, scriptie, presentatie)? Hoe communiceren ze met anderen in het veld? Hoe worden doctoraalstudenten tijdens dit proces ondersteund? En hoe leren ze zulk onderzoek te doen?

Resultaten van het onderzoek

Het onderzoek wijst uit dat promovendi structurele training nodig hebben voor hun onderzoeksproces. Binnen het curriculum moet daar tijd en aandacht aan worden besteed. Favaro definieert vier kernthema’s: informatiegeletterdheid (o.a. vinden en evalueren van de juiste informatie, beoordelen van de relevantie), informatiebeheer (o.a. organiseren en opslaan van informatie, aanleg persoonlijke archieven), kennisbeheer (o.a. informatie omzetten in kennis, analyseren, betekenis geven) en wetenschappelijke communicatie (o.a. creëren, beoordelen, opslaan van wetenschappelijke resultaten, plus schrijven, beoordelen, publiceren van papers, lezingen etc.).
Het verdient aanbeveling om de bibliotheek hierin een leidende rol te geven. Daarnaast moeten universiteiten nieuwe (technologische) hulpmiddelen kunnen toepassen of kunnen helpen bij het integreren van dergelijke hulpmiddelen in het onderzoeksproces. Er moeten betere tools worden ontwikkeld om bibliotheekbronnen te integreren in het totale onderzoeksproces en de institutionele barrières voor de toepassing van deze hulpmiddelen moeten worden weggenomen.

Promotie Sharon Favaro

Sharon Favaro is Assistant Dean for Information Technology and Collection Services/Associate Professor aan de Seton Hall University Libraries in South Orange, New Jersey (VS). Op vrijdag 6 oktober 2023 om 16.00 uur verdedigt zij aan de faculteit Onderwijswetenschappen haar proefschrift met de titel 'Information flow: Examining integration of library resources and new tools and technology to support the doctoral Education students' research workflows' aan de Open Universiteit in Heerlen. De promotoren zijn prof. dr. Paul A. Kirschner (Open Universiteit) en prof. dr. Christopher Hoadley (State University of New York at Buffalo, VS). De promotie is live bij te wonen bij de Open Universiteit in Heerlen of online te volgen via ou.nl/live.

1 Informatiestromen: Onderzoek naar de integratie van bibliotheekbronnen en nieuwe hulpmiddelen en technologieën ter ondersteuning van de onderzoeksworkflows van de doctoraalstudenten.